El jutge que investiga la causa del 9N ha donat dues setmanes a la Fiscalia i a l’acusació popular perquè presentin els seus escrits d’acusació i obertura del judici o el sobreseïment de la causa oberta contra l’expresident de la Generalitat Artur Mas, la llavors vicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera Irene Rigau.

Segons ha informat aquest dimarts el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el magistrat Francisco Valls ha establert un termini de deu dies (comptabilitzant-se només de dilluns a divendres) i que comença a comptar aquest dimecres.

Mas, Ortega i Rigau aniran previsiblement a judici acusats dels delictes de desobediència i prevaricació per l’organització de la consulta sobre la independència del 9 de novembre del 2014, després que el TSJC tanqués la instrucció i ara, si Fiscalia i acusació popular demanen portar-los a judici -com molt probablement succeirà-, el magistrat així ho dictarà.

A més del procés contra ells, s’investiga també pel 9N qui llavors era conseller de Presidència i portaveu del Govern i actual diputat de DL al Congrés, Francesc Homs, però la seva causa s’instrueix en el Tribunal Suprem (TS) -on precisament ha declarat aquest dilluns- donada la seva condició d’aforat per aquest tribunal.

D’altra banda, el jutge ha desestimat la petició de Mans Netes -que forma part de l’acusació popular- de poder presentar el seu escrit d’acusació de manera separada a la resta de parts que conformen l’acusació i que actuen en aquesta causa sota una única direcció, encapçalada pel Sindicat Professional de la policia i la Unió Federal.

En la seva petició al TSJC, Manos Limpias havia sol·licitat actuar de manera separada perquè considera que el Sindicat Professional de la policia i la Unió Federal estava portant la causa de manera unilateral sense compartir amb ells les línies d’actuació a seguir.

Canvis en l’acusació

Tot i això, el magistrat ha rebutjat aquesta pretensió argumentant que des que el Sindicat Professional de la Policia i la Unió Federal encapçala l’acusació no s’ha produït en la investigació cap pas rellevant que permeti al TSJC “compartir l’afirmació genèrica d’actuació unilateral, que resulta prematura”.

Al principi, qui encapçalava l’acusació popular era justament Manos Limpias però el maig el magistrat va decidir apartar-la precisament perquè actuava de manera unilateral i no havia consensuat amb la resta d’acusacions el procés judicial; va ser llavors quan el Sindicat Professional de la Policia i la Unió Federal va assumir aquest paper.