El jutge investiga si els bancs pagaven a Pujol per gestionar nòmines de funcionaris

0
Jordi Pujol
L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, amb els seus advocats | Foto: Europa Press

L’Audiència Nacional estudia les possibles “propines” que la família de l’expresident de la Generalitat va poder obtenir d’alguns bancs

El jutge de l’Audiència Nacional, José de la Mata, investiga la denúncia efectuada per un exdirectiu de la Banca Natwest Mark que va declarar a la Policia que diferents bancs van pagar “propines” a la família de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol per obtenir la gestió de les assegurances socials, l’IRPF i altres saldos de la nòmina dels  funcionaris de la Generalitat.

El magistrat assegura en una sentència, a què ha tingut accés Europa Press, que la denúncia d’aquesta persona, que va treballar a la banca entre els anys 1987 i 1995 i que ocupava el lloc de director de l’oficina central a Barcelona, apunta l’existència d’una “operativa destinada que la família Pujol acumulés grans quantitats d’efectiu per al seu patrimoni”.

Segons la seva declaració, existien acords que lligaven a les entitats bancàries amb grans empreses i organismes públics “per gestionar-los les nòmines dels treballadors”. D’aquesta manera, acumulaven saldos en els comptes bancaris i pagaven a canvi “un percentatge en efectiu”, que el denunciant xifra en un 3%.

“Les propines a alts càrrecs i altres parts es portaven en efectiu als despatxos”, diu la resolució que precisa que una de les oficines era la del fill gran de l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol Ferrusola.

El magistrat assegura que molts dels capitals que van poder acumular durant el mandat de Pujol pare procedia d’aquestes comissions, ofertes per la cessió a les entitats d’assegurances socials, de l’IRPF i de saldos mitjans ‘ociosos’, és a dir, recaptacions que havien d’anar a la Seguretat Social o a Hisenda però que el banc mantenia per llargs períodes per obtenir beneficis.

 

Investigació pendent

El jutge José de la Mata investiga el primogènit dels Pujol per presumptes delictes de blanqueig, frau fiscal i falsedat documental en el marc de la causa que l’investiga per cobrar comissions il·legals, rentar capitals de suposat “origen criminal” i deixar fora de l’abast de la Justícia espanyola un mínim de 2,4 milions que va transferir a Mèxic.

Segons la seva opinió Pujol Ferrusola va coordinar durant anys un important patrimoni econòmic “sempre en benefici de la família” i va dipositar la major part dels fons en comptes a Andorra. En aquesta actuació, el magistrat veu indicis típics d’una organització criminal i especifica que tots els Pujol segueixen “pautes comunes d’actuació, assignació de rols i distribució de quantitats multimilionàries” en funció dels ingressos rebuts en aquests dipòsits ocults. També demostren “un particular sistema de rendició de comptes”.