El jutge nega a l’Ajuntament el permís per inspeccionar el CIE

0
CIE Zona Franca
Exterior del CIE de la Zona Franca | Foto: Europa Press

L’escrit del jutjat considera l’acte de “precipitat” i sosté que “existeixen seriosos dubtes” sobre si és competència de l’Ajuntament de Barcelona

El Jutjat del Contenciós Administratiu 2 de Barcelona ha denegat a l’Ajuntament l’autorització per accedir i inspeccionar el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca, perquè considera que la petició no compleix les exigències legals.

La resolució, consultada per Europa Press i davant de la qual cap recurs d’apel·lació, sosté que “existeixen seriosos dubtes” sobre la competència de l’Ajuntament per ordenar el tancament del CIE per no disposar de llicència d’activitat, i ressalta que el consistori no ha exigit aquesta llicència en els deu anys en els quals ha funcionat el centre.

Assegura que l’Ajuntament ha presentat aquesta petició d’autorització judicial per accedir al centre “com si es tractés d’una sol·licitud ordinària, i la veritat és que en aquesta petició s’amaga un clar, manifest i evident conflicte competencial” entre l’Ajuntament i el Govern espanyol, gestor del CIE.

“Aquest conflicte haurà de resoldre’s, en el seu cas, a través d’una altra via, però no en un incident sumari d’autorització d’entrada domiciliària”, avisa la resolució, que insisteix que el CIE ha funcionat una dècada sense que se li hagi requerit la llicència.

 

El jutge considera que és un “fet públic i notori” que el CIE està en funcionament i no cal una autorització per comprovar-ho

 

L’Ajuntament va sol·licitar aquest divendres autorització judicial per entrar al CIE després que denegués dues vegades a inspectors municipals accedir al centre, que va reobrir fa dues setmanes després de vuit mesos tancat per obres i malgrat l’ordre de cessament d’activitat a falta de llicència i mesures de seguretat adequades.

El jutge veu “precipitat” demanar l’autorització

El jutjat subratlla en la resolució que en l’ordre de cessi s’informa que es pot interposar contra aquest un recurs d’alçada, per la qual cosa veu “precipitat” demanar una autorització judicial per comprovar si s’ha executat aquest acte quan encara no és ferm, segons el jutjat.

Ressalta que és un “fet públic i notori” que el CIE està novament en funcionament i que ja ha començat a rebre els primers interns, i considera que, per comprovar aquesta circumstància, no es requereix l’autorització sol·licitada per inspeccionar el centre.

A més, assenyala que no consta cap firma a l’expedient administratiu adjuntat en què s’ordena el cessament d’activitat, i que resulta “especialment significatiu” que no s’hagi inclòs l’informe sobre la viabilitat jurídica de l’ordre de cessament del CIE, cosa que qualifica d’anòmal.

Sosté que “crida l’atenció” que la petició no se sol·liciti per executar un acte administratiu, sinó per comprovar si aquest acte s’ha executat i verificar si el CIE torna a actuar com a tal després de l’ordre de cessament d’activitats.

Detalla que l’Ajuntament va presentar aquest divendres als jutjats l’escrit sol·licitant autorització judicial per comprovar si el CIE ha donat compliment a l’ordre de cessament d’activitat, petició que el jutjat va rebre aquest dimarts.

El tinent d’alcalde Jaume Asens va explicar aquest dilluns davant de la possibilitat que els jutjats deneguessin l’autorització per accedir que existeixen altres vies per comprovar que el CIE torna a tenir interns.