JxSí i CUP no entenen igual la desobediència

0
Referèndum 9N
Puigdemont ha dit en el Ple del Parlament que fixarà la data del referèndum abans de l'estiu | Diari Català (Foto: Europa Press)

La moció per desobeir el TC posa en qüestió l’entesa entre JxSí i CUP signada a inicis de la legislatura

 

Desobeir al Tribunal Constitucional són paraules majors. I des de Junts pel Sí (JxSí) tenen molts dubtes al voltant de si atrevir-se o no. La CUP, amb la qual es va signar un pacte d’estabilitat que se centrava en el procés sobiranista, pressiona amb força i és en aquests moments quan es posa a prova la fermesa d’aquest pacte.

En les darreres sessions del Parlament s’ha pogut veure a JxSí i CUP votant en sentit diferent en diversos temes, tot i que és arran l’aplicació de la resolució independentista del passat 9 de novembre, aprovada per JxSí i CUP i suspesa pel TC, que es poden observar amb claredat les diferències entre els dos grups i, al temps, els riscos d’una possible ruptura d’aquesta entesa.

En concret, la mesa del Parlament va ajornar fins dimarts vinent l’admissió a tràmit d’una moció presentada per la CUP, en la que s’insta al govern a aplicar la resolució independentista, el que comporta el desobeiment al Tribunal Constitucional espanyol. Com analitzen des del diari ARA, només s’ha salvat un match ball, ja que la setmana que ve la mesa –amb majoria de JxSí- haurà de prendre una decisió definitiva que podria enfrontar realment els dos grups polítics.

Des d’aquest mateix diari es recorda que fins i tot durant l’aprovació d’aquesta resolució es van poder veure les primeres diferències entre ambdós partits respecte l’aplicació d’aquesta resolució. Mentre JxSí vol evitar un xoc frontal amb l’Estat, els anticapitalistes parlen obertament de desobediència.

Compromís amb el procés

Des de la CUP entenen que aquesta moció és necessària per mostrar a la ciutadania un compromís amb el procés cap a la independència. Joan Garriga, diputat de la CUP, considera que la moció “li dona l’oportunitat al Govern de demostrar el seu compromís amb el 9N i el full de ruta”.

Garriga creu que la moció presentada pel seu partit serà admesa a tràmit però reclama més contundència al Govern català respecte el procés cap a la independència. Amb aquesta iniciativa, declara Garriga, el que es pretén és “deixar molt clar a la part contrària, l’Estat [espanyol], que som majoria per tirar endavant el mandat democràtic” del 27S.

Des del Govern es veu aquesta moció com una “gesticulació excessiva” –en paraules de la portaveu Neus Munté– que “no suma” i que facilita les coses “als adversaris”. Consideren des de l’Executiu català que ja s’està complint amb la resolució del Parlament i diuen tenir la “consciència tranquil·la”.

Debat al proper ple

El contingut de la moció presentada per la CUP insta als grups parlamentaris a debatre sobre la resolució del 9 de novembre en el proper ple, previst pel 6 i 7 d’abril. Dins aquest ple, es proposa posar data als diferents punts d’aquesta resolució, però també demanar als partits que refermin la seva posició respecte el procés. És aquest punt, segons alguns mitjans, el que no ha agradat gens a la coalició de JxSí, que ho veuen com una desconfiança en la relació.

 

Compartir
Article anteriorNous partits… nous models d’estructura interna?
Article següentNargó i Castellar, Béns Culturals d’Interès Nacional
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]