Els dos partits han registrat la proposició de llei de creació de l’Agència Catalana de Protecció Social, primer pas abans de formar la Seguretat Social catalana

Junts pel Sí i la CUP han registrat la proposició de llei de creació de l’Agència Catalana de Protecció Social. És el primer pas de la futura Seguretat Social catalana i la primera de les tres lleis de “desconnexió” de l’Estat.

La proposició de llei està recollida en una vintena de pàgines. Els grups que l’impulsen han demanat que segueixi “el tràmit d’urgència”. Per tant, el debat a la totalitat tindrà lloc en algun ple encara per determinar.

 

En què consisteix l’Agència Catalana de Protecció Social?

La finalitat de la llei és crear una estructura jurídica i ajuntar les competències que ara estan repartides en diversos departaments. Per això, la nova agència no suposa una despesa econòmica addicional ni personal. A més, es crea com un organisme autònom depenent de la Generalitat.

El president de l’agència serà designat pel Parlament, segons el que diu l’article. També tracta de la regulació del règim jurídic i econòmic, i inclou principis sota els quals haurà d’actuar com ara la transparència i la rendició de comptes.

Així, es pot formar una futura Seguretat Social catalana desvinculada i independent de la de l’Estat que quedaria estructurada a partir de la nova agència. De moment, la CUP i JxSí contemplen regular el model de la futura Seguretat Social catalana i el sistema de pensions en la segona part de la llei, que encara no s’ha començat a tractar.

 

Futura suspensió del TC?

Malgrat que JxSí i la CUP han recalcat que “és una llei que cap perfectament a l’actual ordenament autonòmic i que no envaeix competències de l’Estat”, el seu futur és incert. Els dos partits senyalen que es limita a reordenar les que ja posseeix la Generalitat i que només es dedica a aglutinar.

La diputada de la CUP, Mireia Vehí, ha destacat que la llei és “merament autonòmica”, per tal no hauria de ser suspesa pel Tribunal Constitucional. No obstant això, ha llançat un dard al TC, ja que ha dit que “suspèn gairebé totes les lleis que aprova el Parlament”.

 

Opinió de la CUP i el PSOE

El Govern en funcions no s’ha pronunciat en relació a la proposició de llei. La resposta de Ciutadans i PSOE, però, no s’ha fet esperar. El portaveu parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha assegurat que l’Agència Catalana de Protecció Social està “advocada al fracàs” i “neix morta” perquè “desenvolupa” la resolució del 9-N suspès pel Tribunal Constitucional. Així mateix, ha afegit que és un “engany als catalans”.

La portaveu socialista en el Parlament, Eva Granados, també ha criticat la llei. Segons Granados, són “focs artificials” que, “en cap cas”, el seu partit donarà suport, ja que “deriva de la resolució del 9-N”. El Govern i el TC encara no han fet cap declaració.