JxSí i la CUP cap a una república catalana

0
Ple del Parlament de catalunya

El text insta el futur Govern a obeir només el Parlament cap a la futura república catalana

JxSí i la CUP han registrat aquest dimarts al Parlament una proposta de resolució conjunta perquè el ple de la Cambra aprovi el “començament del procés” independentista amb una república catalana.

El text, recollit per Europa Press, l’han registrat Jordi Turull (CDC) i Marta Rovira (ERC), per part de JxSí, i Antonio Baños i Anna Gabriel, per part de la CUP.

Els dos grups volen votar en el primer ple de la XI legislatura a favor de “declarar solemnement el començament del procés de creació de l’Estat català independent en forma de república catalana“.

La declaració, de nou punts, també proclama l’obertura d’un procés constituent ciutadà “per preparar les bases de la futura Constitució catalana“, i insta el futur Govern a adoptar les mesures necessàries per aconseguir-ho.

A més, estima un període de 30 dies per tramitar tres lleis essencials per a un nou Estat: la del procés constituent, la de seguretat social i la d’hisenda pública.

Els dos grups deixen clar en el text que el Parlament “no se supeditarà a les decisions de les institucions de l’Estat, particularment del Tribunal Constitucional“, al qual consideren deslegitimat i sense competències després de la sentència de l’Estatut del 2010.

De fet, insten el futur Govern a complir “exclusivament” les normes i mandats emanats del Parlament –per blindar els drets fonamentals que puguin quedar afectats per decisions de les institucions de l’Estat espanyol, es diu textualment–, i recorden que la Cambra catalana té una majoria absoluta d’escons independentistes sorgits de les eleccions del 27 de setembre.

També advoquen per adoptar les mesures necessàries per obrir un procés de desconnexió “democràtic, massiu, sostingut i pacífic amb l’Estat espanyol”, així com per un procés de participació actiu i integrador que apoderi els ciutadans.

El text conclou amb la voluntat d’iniciar negociacions amb la resta de grups i de traslladar les seves intencions “a l’Estat espanyol, la Unió Europea i el conjunt de la comunitat internacional”.