JxSí obre la porta a una “resolució conjunta” amb la CUP pel referèndum

0
JxSí obre la porta a una
El diputat de JxSí, Roger Torrent, al Parlament | Foto: Europa Press

Des de la coalició de govern no es descarta pactar amb la CUP el referèndum de 2017 per “reforçar el plantejament” d’aquest

El diputat de JxSí al Parlament Roger Torrent ha estès aquest dimarts la mà a la CUP per pactar una “resolució conjunta” en el Debat de Política General sobre el referèndum d’independència que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha anunciat pel setembre del 2017.

En roda de premsa des de la Cambra catalana, ha explicat que aquesta resolució serviria per “reforçar el plantejament” de referèndum que el president va llançar la setmana passada durant la qüestió de confiança, on ha anunciat que aquesta consulta es faria amb o sense l’aval de l’Estat.

La CUP ha presentat aquest dimarts les seves propostes de resolució on demana que el referèndum sigui el juliol i no el setembre, per la qual cosa, un dels elements que caldrà abordar en la negociació de la resolució conjunta amb JxSí, és la data en què celebrar-lo. Torrent ha explicat que, en paral·lel, també volen negociar una resolució amb SíQueEsPot sobre el mateix tema: en aquest cas no seria una resolució conjunta, sinó que JxSí s’obre a donar suport a la que presenti el grup liderat per Lluís Rabell.

JxSí ha assegurat que és factible pactar una resolució amb la CUP i, al mateix temps, donar suport a una altra de SíQueEsPot, i ha garantit que en cap cas donaran suport a resolucions “contradictòries”, sinó que una serà compatible amb l’altra. JxSí i la CUP comparteixen que el referèndum s’ha de celebrar sí o sí, és a dir, al marge que l’Estat doni o no el seu aval, mentre que SíQueEsPot és partidari d’una consulta pactada amb l’Estat i “amb totes les garanties” polítiques i jurídiques.

 

Fiscalitat

La CUP ja ha fet públiques les seves propostes de resolució i, en una d’elles, es recull la demanda d’apujar l’IRPF a les rendes altes, fet que no comparteix el Govern i que ja ha estat motiu de polèmica entre els anticapitalistes i JxSí.

Sobre aquesta demanda d’augmentar la pressió fiscal, Torrent ha exposat que sempre llegeixen “amb atenció” les propostes dels altres grups parlamentaris, però no ha precisat si el seu grup preveu incloure’l com demanda al Govern.

 

Pressupostos

Torrent ha explicat que, més enllà del procés sobiranista, les propostes de resolució que entrarà JxSí inclouran altres dos eixos: un amb propostes vinculades a temes socials i als pressupostos del 2017, i altres on “denunciaran els incompliments de l’Estat” amb Catalunya.

En el bloc social, JxSí demanarà al Govern que s’executi en la seva totalitat el pla de xoc social que no es va poder aplicar aquest any per la falta de Pressupostos, i recorda a la CUP que per aconseguir-ho cal que donin suport als comptes del 2017, a diferència del ‘no’ que van donar als del 2016.

JxSí també inclourà propostes sobre beques menjador i beques de transport, sobre la reducció de les llistes d’espera i sobre recuperar els nivells del 2011 pel que fa als recursos destinats a la Renda Mínima d’Inserció (RMI).