JxSí tornaria a guanyar les eleccions i CatSíQueEsPot seria segona força

0
Parlament 3
Parlament de Catalunya | Foto: Europa Press

El darrer baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió posa en qüestió que es pogués repetir majoria independentista amb la CUP i desbanca C’s com cap de l’oposició

JxSí guanyaria les eleccions autonòmiques si se celebressin ara amb 60-62 diputats mentre que la CUP obtindria entre sis i vuit escons, per la qual cosa podria perillar la majoria absoluta sobiranista que hi ha ara al Parlament.

Segons un baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), C’s aconseguiria entre 18 i 21 escons, el PSC tindria entre 16 i 17, SíQueEsPot pujaria fins a 20-22 i el PP seria la penúltima força en la cambra catalana amb entre 11 i 12 diputats.

Ara mateix JxSí i la CUP sumen 72 diputats, quatre per sobre dels 68 en què està fixada la majoria absoluta; segons el CEO, podrien perdre la majoria sumant 66 diputats -en l’estimació més baixa-, o aconseguir-la amb 70 diputats -en l’estimació més alta-.

 

La CUP, amb problemes de fidelitat de vot

Argelaguet també ha destacat la taula del record de vot, que evidencia que la CUP té problemes per mantenir la fidelitat del seu electorat: un 54,5% dels que la van votar el 2015 mantindrien el seu vot, però un 27,7 es decantaria ara per JxSí i un 8,9 per SíQueEsPot.

Per contra, la resta de partits manté una fidelitat de vot per sobre del 70%: un 88,7% de votants de JxSí repetiria el seu vot; un 82,3 de SíQueEsPot es mantindrien fidels; un 79,5 en el cas del PP, un 78,7 en el cas del PSC i un 71,6 en el cas de C’s.

 

Podem i ERC empatarien en cas de noves eleccions generals

EnComúPodem i ERC aconseguirien entre 11 i 12 escons cadascuna si es tornessin a fer una eleccions generals, mentre que CDC i PSC aconseguirien entre set i vuit diputats cadascun, el PP n’aconseguiria cinc i C’s estaria entre els quatre i els cinc parlamentaris.

EnComúPodem es mantindria en els 12 escons amb els quals va guanyar les generals a Catalunya el 26 de juny o en perdria un, mentre que els republicans creixerien entre dos i tres escons respecte als nou que van aconseguir al juny .

EnComúPodem i ERC empatarien en escons, però en intenció directa de vot se segueix imposant el partit de Xavier Domènech amb un 24,3%, mentre que la candidatura de Gabriel Rufián (ERC) aconseguiria un 20% en intenció directa.