Kaguya, tendresa i aquarel·la

0

Takahata construeix una història plena de sentiments

‘La Tumba de les Luciernagas‘, ‘Recuerdos de ayer‘ i ‘Pompoko queden situades sense més demora en la línia de sortida. El ‘Cuento de la Princesa Kaguya‘, 2013, suposa el llegat final de Isao Takahata.

La història està basada en una de les llegendes més populars de el Japó, el nom de les quals és Taketori Monogatari‘ (El conte del tallador de bambú). És una història completament atemporal. Tracta sobre una nena nascuda d’un brot d’arbre de bambú, que quan creix es converteix en una bella princesa.

La primera hora de metratge és antologia pura, una obra mestra. Veure créixer a la princesa recorda a tot moment a aquests 20 minuts també màgics de ‘El Arbol de la vida’, canviant en aquest cas Texas pel Japó més tradicional i mitològic possible. Tota la part rural de la història és una bogeria, la miris per on la miris.

Estem parlant de 128 minuts de metratge que semblen excessius per mantenir aquesta barbaritat narrativa que Takahata es treu de la màniga en els primers 60. És aquesta segona part, allunyada del camp, la que no aconsegueix mantenir el nivell fins a culminar de nou, amb cinc minuts finals de vibració emotiva.

La innocència i delicadesa que desprenen els carbonets i les aquarel·les de la seva animació és pura màgia. És igual el fotograma que escullis, a l’atzar, un qualsevol, són veritables obres d’art disseccionades de llarg a llarg de la pel·lícula.

És una experiència amb unes crispetes veritablement intimes. La història destil·la tendresa pels quatre costats. És el pas de la infància a la maduresa més malenconiós en cinema d’animació.