Avui se celebra la festivitat que va marcar un abans i un després en el Periodisme

Corria l’any 1993, quan l’Assemblea General de les Nacions Unides va establir el dia 3 de maig com l’anomenat Dia Mundial de la Llibertat de Premsa’. La idea, segons ha explicat l’entitat des de fa anys, era i és “fomentar la llibertat de premsa al món per reconèixer al periodisme com una premsa lliure, pluralista i independent. Un component essencial de tota societat democràtica”.

Per tot això, any rere any, tant la Unesco, com les Nacions Unides, convoquen la cerimònia del ‘Premi Mundial de la Llibertat de Premsa UNESCO-Guillermo Cano’, que rendeix tribut a una persona, organització, o institució que hagi contribuït de forma notòria a la defensa i/o la promoció de la llibertat de premsa.

Aquest any la cerimònia es desenvoluparà a Hèlsinki, (Finlandia), del 2 al 4 de Maig i tindrà com a tema principal: “L’accés a la informació i les llibertats fonamentals és el teu dret!”. La guanyadora del guardó d’aquest any recau a les mans de la periodista de recerca azerbaiyana Jadija Ismailova.

Hi ha hagut llibertat de premsa? Això ho defensarà el clàssic llargmetratgeCiudadano Kane que aquest any compleix 75 anys des del seu estrene a Nova York.

La cinta d’Orson Welles sempre va defensar el periodisme de la mateixa manera que ho fa el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa. Existeixen realment pocs experts que no estiguin d’acord amb aquesta opinió del filme.

La pel·lícula, sens dubte, és controvertida, elusiva, innovadora i elegant, els elements que converteixen a l’òpera prima de Welles en un clàssic impossible d’ignorar al món de la comunicació.