A l’espera del 100% de l’escrutini, l’exministre i economista liberal té un petit avantatge que suposaria una victòria per la mínima a les presidencials del Perú

L’exministre i economista liberal peruà Pedro Pablo Kuczynski (PPK), del partit Peruans per el Kanvi, lidera l’escrutini en la segona volta de les eleccions presidencials del Perú. Amb el 79,49% dels vots escrutats, Kuczynski lidera l’escrutini amb el 50,82%. Enfront, té a la seva rival Keiko Fujimori, de Força Popular, que, de moment, ha obtingut un 49,17% dels vots.

Malgrat l’avantatge de Kuczynski i que els sondejos auguren una victòria del liberal per la mínima, encara no es pot donar un guanyador. La diferència entre els dos candidats és menor a dos punts i està molt ajustat. Fins i tot, s’apunta a empat tècnic que impedeix nomenar un guanyador definitiu.

Per això, Kuckynski ha demanat cautela i prudència. “Encara no hem guanyat res. Rebem els resultats preliminars amb optimisme i modèstia, però hem d’esperar als resultats oficials”, ha senyalat el líder de Peruans per el Kanvi. A més, PPK ha fet un crit a favor de la democràcia: “Nosaltres avorrim la dictadura i amem el diàleg”. Així mateix, va assegurar que són conciliadors i que volen portar el Perú “cap a un horitzó brillant i millor” sense “enfrontaments”. Finalment, ha encoratjat als delegats del seu partit a què continuen vigilant el recompte de vots per tal que no “li robin”.

Per la seva part, Keiko Fujimori, filla de l’empresonat expresident del Perú, Albert Fujimori, s’ha mostrat escèptica a la seva derrota i espera la victòria. La dretana ha comentat: “Les xifres de televisió ens mostren que hi ha un empat tècnic. No obstant això, esperarem amb prudència perquè tota la nit arribaran les actes de les regions, de l’estranger i el vot rural del Perú profund”. A més, ha clamat: “Estem optimistes. Avui hem dit que no volem odi, sinó que volem unitat i reconciliació. Estem contents i anant cap a la victòria”.

 

Canvi de rumb

Keiko Fujimori va guanyar la primera volta de les eleccions. Sembla, però, que els peruans han tingut por de la indiferència de Keiko pels casos de corrupció en Força Popular i del seu cognom. El seu pare, Alberto Fujimori, està complint en l’actualitat una condemna de 25 anys de presó.

Encara que semblava que PPK estava fora de joc, el candidat liberal ha ressorgit. Les mobilitzacions de l’esquerra que volen acabar amb el fujimorisme han tingut molt a veure.

Les dades actuals sobre l’escrutini són proporcionades per l’Oficina Nacional de Processos Electorals (ONPE). Els resultats escrutats al 100% no estaran disponibles fins a finals de la pròxima setmana, ja que s’han d’afegir els vots de l’estranger. Un cop s’hagin escrutat tots els vots, hi haurà un guanyador que substituirà a l’actual president peruà, Ollanta Humala.