Kuczynski, un ‘gringo’ al capdavant del Perú

0
Pedro Pablo kuczynski Perú
Foto: Europa Press.

Pedro Pablo Kuczynski guanya les eleccions presidencials peruanes i desbanca a Keiko Fujimori de la presidència del país

Les enquestes mostraven poca confiança en la seva victòria, però era l’única alternativa per impedir que Keiko Fujimori – filla d’Alberto Fujimori, condemnat a 25 anys de presó i culpable d’esterilitzar a gran part de les dones indígenes del país acabés presidint Perú. Pedro Pablo Kuczynski va presentar-se a les eleccions després de crear la seva propia formació i les ha guanyat.

Peruanos Por el Kambio (PPK, que coincideix amb les sigles del seu nom) es presenta com un partit “liberal” i de “centre-dreta”. Kuczynski, de 77 anys, ja té experiència en la política al ser ministre als governs dels presidents Fernando Belaúnde Terry i Alejandro Toledo. Des que va perdre les eleccions amb les seves formacions, va decidir que era millor emprendre.

 

El ‘gringo’ que intenta ser el candidat de tothom

A Perú és conegut com a PPK o com a gringo, simplement. Li diuen així perquè gran part de la seva vida ha viscut a Miami, tot i que les seves arrels són europees: la seva mare era franco-suïssa i el seu pare era alemany. A més, va dedicar gran part de la seva carrera professional com a economista al Banc Mundial.

és l’única alternativa que tenia la població peruana a Keiko Fujimori

Aquesta és una de les raons per les quals s’ha hagut de recórrer Perú de nord a sud tocant melodies andines amb la seva flauta travessera per demostrar que no és únicament el candidat dels rics, sinó el de tots els peruans.

La seva victòria ha vingut donada, en gran part, perquè és l’única alternativa que tenia la població peruana a Keiko Fujimori. Kuczynski és dels pocs polítics que es recorden al país que no ha estat esquitxat per casos de corrupció, tot i que va ser qüestionat als anys 80 com a ministre d’Energia i Mines per deixar exemptes d’impostos a empreses estrangeres.

A més, se l’acusa d’haver afavorit a un grup de companyies internacional en contractes d’explotació i exportació del gas de Camisea, el jaciment més gran del sud del país. Tanmateix, se’l recorda més com la persona que va posar les bases del creixement de l’economia local.

Pedro Pablo Kuczynski diu que vol ser recordat com el president que va portar l’aigua potable a un terç de la població peruana que encara no en té. És un dels grans projectes de la ONG “Agua Limpia”, que va fundar ell i que està finançada en gran part per entitats cooperants del Banc Mundial.

 

Amb dificultats per guanyar credibilitat

A banda de ser un reconegut empresari i exministre de governs liberals, per la qual cosa hi ha gent a la qual no convencia el seu perfil, cal tenir en compte que Kuczynski està ben a prop dels 80 anys i que alguns el consideren una mica vell per governar.

Ell aprofita la seva edat i la tradueix en experiència per al càrrec: “necessitem un pilot experimentat, jo ho puc fer, ja ho vaig fer i ho tornaré a fer”, deia a l’últim debat contra la seva rival Keiko Fujimori.

Tanmateix, PPK va tardar en convèncer als votants de que estava en contra de Fujimori i que no la volia al govern, més enllà de que fossin rivals polítics. Kuczynski es va vendre com la solució a la tornada a una dictadura, però el cert és que l’any 2011 – a la celebració de les últimes presidencials – demanava el vot per a Keiko Fujimori per desbancar a l’avui encara president del Perú, Ollanta Humala.

El fet que les possibilitats que Fujimori fos presidenta eren cada cop més reals, juntament amb la declaració de l’excandidata a la presidència, Verónika Mendoza, del front ampli d’esquerres, que demanava un “vot crític” cap a Kuczynski per frenar l’avançament de Keiko Fujimori van fer que els resultats finalment fossin diferents.