La bombona de butà continua baixant de preu

0
Butà baixa preu - Diari Català
Foto: Europa Press

El butà baixarà un 0,6% aquest dimarts, amb el que acumula ja un descens del 27%

 

EP / El preu màxim de la bombona de butà serà de 12,68 euros, impostos inclosos, a partir d’aquest dimarts, 17 de novembre, fet que suposa un descens del 0,6% respecte als 12,76 euros fixats en l’anterior revisió bimestral i del 27% respecte al gener.

Aquest abaratiment de vuit cèntims per bombona se suma als del 5% aplicats al setembre i el juliol, així com les baixades del 10,7% al maig i del 9,7% al març . Així, el preu de la bombona de butà se situa cinc euros per sota dels 17,5 euros en què havia iniciat l’any.

En una resolució publicada aquest dilluns en el BOE, el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme fixa un preu màxim de venda dels gasos liquats del petroli abans d’impostos de 82,3468 cèntims per quilogram.

A més, el cost de comercialització sense impostos reconegut en les empreses se situarà a partir d’aquest dimarts en 50,1143 cèntims per quilogram, gairebé el mateix que el reconegut en la revisió del setembre.

Fonts del sector han indicat a Europa Press que, conforme a la fórmula de revisió automàtica, el preu de la bombona de butà hauria d’haver pujat i haver-se situat al novembre en 13,15 euros.

Tot i això, Indústria no ha aplicat aquesta pujada perquè disposava des del bimestre anterior d’un superàvit tarifari en el butà, que ha aprofitat per evitar l’increment i aplicar la nova baixada.

A partir d’ara, ja no existeix aquest superàvit i la relació entre els costos i els ingressos es troba en equilibri, de manera que la pròxima revisió al gener respondrà exclusivament a les variacions en els diferents components de la fórmula.

Si en la revisió del novembre la baixada es deu al superàvit acumulat, en els mesos anteriors va procedir de l’abaratiment en el cost de la matèria prima. En la revisió anterior, aquest cost va registrar un descens del 17%.

8 MILIONS DE CONSUMIDORS

Conforme al nou mecanisme de revisió, els preus del gas liquat del petroli es revisen en el tercer dimarts de cada mes imparell, de manera que el preu actual estarà vigent fins al 19 de gener.

Les revisions afecten prop de 8 milions de consumidors i es realitzen en funció de variables com les cotitzacions internacionals, el tipus de canvi, el noli (transport) i els costos de les matèries primeres, entre altres factors.

El preu regulat afecta les bombones de butà que més comunament utilitzen les llars, consistents en envasos amb càrrega igual o superior a 8 quilograms i inferior a 20 quilograms la tara dels quals sigui superior a 9 quilograms.