La Conferència de Londres promet 9.000 milions per a Síria

0
Síria UE refugiats
Un nen sirià camina per un dels camps de desplaçats d'Homs. Foto: UNICEF

La Conferència en suport a Síria, celebrada a Londres, s’ha compromès a recaptar 9.000 milions d’euros en ajuda humanitària a la població siriana

La Conferència de Suport a Síria, que se celebra des de dijous a Londres que i està formada per 60 països a més de 30 organitzacions no governamentals, s’ha compromès a donar 9.000 milions d’euros que, han assegurat, aniran destinats a l‘escolarització d’un milió de nenes i nens sirians a més d’aconseguir feina per a la població adulta.

Es destinaran sobretot a països com Turquia, Jordània o Líban, on és major l’arribada de persones refugiades. Els principals països europeus i els Estats Units han anunciat ja les quantitats exactes que pensen aportar des dels seus respectius governs. La cancellera Angela Merkel ha promès 3.200 milions d’euros abans de 2018, dels quals 1.100 arribaran aquest any.

Pel que fa al Regne Unit, el primer ministre David Cameron ha assegurat que donarien 1.900 milions d’euros, mentre que el secretari d’Estat nord-americà, John Kerry, ha parlat d’uns 1.000 milions, que segons ha informat aniran a parar exclusivament a refugi i menjar. L’Estat espanyol, en canvi, aportarà el que correspondria a un 0,1% del total, és a dir, uns 9 milions d’euros.

“Els resultats d’avui no són la solució de la crisi, encara hem de buscar una transició política”, ha declarat David Cameron. Tanmateix, ha qualificat la jornada com “un dia d’esperança, de salvar vides, de futur en construcció i de donar a les persones l’oportunitat d’un futur i d’una vida”.

La Conferència de Londres s’ha vist marcada per la suspensió de les converses de pau a Ginebra entre el Govern sirià i l’oposició a causa de l’avançament de l’exèrcit governamental al nord del país. Arrel d’això, el primer ministre britànic va demanar expressament a Rússia que utilitzés la seva influència per “acabar amb els atacs indiscriminats a la població”.

El Secretari General de la ONU, Ban Ki-Moon, també va assistir a la conferència, i va advertir tant a Rússia com al Regne Unit, els dos últims països que s’han sumat als bombardejos aeris de Síria, que “estan sabotejant els esforços de pau” al país. També ha dit que “totes les parts del conflicte estan cometent grans abusos dels drets humans a gran escala i estan creant una situació alarmant”.

Tot i això, Ban Ki-Moon confia en què les converses de pau de Ginebra es rependran a finals de febrer. David Cameron va afirmar també que “el nostre objectiu ha de ser posar fi al conflicte i aconseguir un govern de transició a Síria, on totes les parts hi siguin representades. Però mentre arriba aquell moment, hem de marcar la diferència”.

L’objectiu d’aquesta conferència no era només recaptar diners per al suport a les persones refugiades i aquells països que les acullen, sinó establir plans d’educació, a més de plans de sostenibilitat laboral en aquells països que limiten amb Síria.