Ambdues figures culturals ens han deixat aquest dilluns per problemes de salut

Aquesta setmana la cultura està de dol. I és que dues figures importants del món del cinema i de la música han mort  aquest dilluns, deixant un buit inesborrable en la història de la cultura del nostre país.

Chus Lampreave

D’una banda, estem parlant de la característica ‘Àvia Almodóvar’, Chus Lampreave. L’actriu va ser un dels rostres més emblemàtics i estimats del cinema espanyol. Una còmica de luxe que va treballar amb els millors directors. L’artista veterana va morir aquest dilluns a Almeria als 85 anys d’edat.

Ja en la dècada dels 60, la intèrpret va participar en diversos llargmetratges destacats de l’època, com són, per exemple, ‘El pisito‘, ‘El cochecito‘, o, ‘El verdugo‘, totes elles amb el conegut director Luís García Berlanga.

Però l’èxit, li va arribar amb el creador de ‘Todo sobre mi madre‘, Pedro Almodóvar. De fet, per la seva interpretació en una de les pel·lícules d’aquest director, (‘Volver‘, l’any 2006), es va alçar amb el premi a la Millor interpretació del Festival de Cannes.

Manolo Tena

Un altre dels grans que ens ha deixat és, sens dubte, el cantant i compositor Manolo Tena. Amb la seva veu característicament greu i sensual, era reconeguda allà on anava a cantar el seu particular pop espanyol. El cantant també va morir aquest dilluns a Madrid a l’edat de 64 anys per un càncer a l’hospital Gregorio Marañón de la capital.

Emblema únic i amb segell propi de la ‘Movida madrileña per la seva pertinença a grups com a ‘Cucharada‘ i ‘Alarma!!!’, però també per la seva carrera en solitari. La seva veu estava darrere de cançons tan mítiques com Quiero bailar ‘Rock & roll’, ‘Frío‘, ‘Preparado para el rock & roll’ i, sobretot, ‘Sangre española‘ i ‘Tocar madera‘.