La CUP diu que no en facilitaran la investidura de Mas

0
Anna Gabriel
La diputada de la CUP, Anna Gabriel, durant un acte del partit | Foto: Europa Press
Anna Gabriel
EP: Anna Gabriel

No posen sobre la taula de negociació ni sortir de l’euro ni de la UE

La diputada electa de la CUP Anna Gabriel ha advertit aquest dimecres que ni atribuir una pròrroga de pressupostos al bloqueig en les negociacions de la CUP, ni les protestes que s’han fet en contra de la imputació del president en funcions, Artur Mas, “en facilitaran la investidura”.

Gabriel ha advertit en una tertúlia de Catalunya Ràdio recollida per Europa Press que la CUP ja esperava la pressió des de tots els fronts i, especialment, durant les declaracions de l’exvicepresidenta Joana Ortega, la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau i Mas, la data de judici del qual, ha sospitat, “no és casual”.

Ja sabíem que quan es produís hi hauria aquesta reacció popular d’acompanyament –als encausats–, però no ens mourà del nostre posicionament”, que ha recordat que va més enllà de les persones.

Gabriel tampoc no s’ha sorprès que es digui que la CUP està generant un bloqueig en no investir Mas que pot provocar una pròrroga dels pressupostos del 2016: “Serà una nova etapa de pressió a la CUP fer servir la pròrroga de pressupostos com a arma llancívola”.

La diputada electa ha aclarit que la seva formació no vol que es prorroguin i ha assegurat que “més tard o més aviat es veurà la generositat de la CUP en la negociació”.

També ha carregat contra l'”aritmètica trampa” dels qui critiquen que una força de 336.000 vots que no vol Mas –la CUP– no pot determinar-ne una altra amb 1.620.000 vots –JxSÍ–, en primer lloc perquè creu que és massa arriscat dir que tots els representants de la llista de JxSí volen Mas com a president i perquè al marge de diputats de la CUP hi ha molts més diputats a l’hemicicle que no el volen com a president dels que sí que el volen.

NEGOCIACIÓ

Ha relatat que les negociacions continuen en la seva fase preliminar, i que estan treballant per arribar a un acord.

“Estem en una fase molt inicial del procés, molt exploratòria. Ens estem coneixent”, ha dit, i ha recordat la seva visió de la legislatura que no requereix només decidir com es disposen els seients o la mesa del Parlament, ni si s’aproven quatre lleis.

Ha recordat que hi ha quatre equips de treball: el del pla de xoc, el de ruptura amb l’Estat, el de procés constituent i del marc general en el qual es treballarà, que “no pot ser un marc autonòmic”.

Sobre la taula la CUP no hi està posant el seu programa –sortir de l’euro i de la UE–, sinó propostes que poden ser assumides pel seu interlocutor, i ha aventurat que en cas d’assolir el què, el com i el quan, el qui s’adequarà per si sol a les anteriors.