La CUP revelarà dijous si cedeix

0
CUP
CUP
CUP
CUP

Posposen la decisió després del desacord sobre la distribució d’aquest òrgan i dels escons

Els grups parlamentaris de C’s, PSC, SíQueEsPot i PP han explicat aquest dilluns que la CUP medita si ocuparà un càrrec en la Mesa del Parlament o si el cedirà a JxSí i que ho revelarà dijous a les 13 hores en una nova reunió dels grups després que aquest dilluns no arribessin a un acord.

A la reunió de portaveus i portaveus adjunts han participat Benet Salellas i Anna Gabriel (CUP); Albano Dante Fachín i Joan Coscubiela (SiQueEsPot), Eva Granados i David Pérez (PSC); Santi Rodríguez i Enric Millo (PP); Jordi Turull i Marta Rovira (JxSí) i José María Espejo Saavedra, Carlos Carrizosa i Fernando de Páramo (C’s).

La futura portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, i el seu homòleg de SíQueEsPot, Joan Coscubiela, han demanat a la CUP que accepti ocupar una de les set cadires de la Mesa amb l’objectiu que es garanteixi la “pluralitat i proporcionalitat”.

“Falta saber si al final la CUP acceptarà la responsabilitat o la delegarà en JxSí, fet que seria inconcebible”, ha subratllat Coscubiela, que ha lamentat que amb aquesta fórmula la formació liderada pel president en funcions del Govern, Artur Mas, tingui a la Mesa una majoria que no va obtenir a les urnes.

En canvi, per a Enric Millo, és “molt paradoxal” que la CUP pugui ocupar una de les set cadires de la Mesa perquè han estat la força menys votada de l’hemicicle, fet que deixaria sense representació al partit de Xavier García Albiol.

Per la seva banda, Carlos Carrizosa ha destacat que totes les forces parlamentàries haurien de poder veure’s representades en aquesta mesa –hi ha sis grups parlamentaris i set espais a l’òrgan– però que sospita que “un dels grups es quedarà fora”, si hi ha acord entre les forces independentistes.

Els diputats han explicat que tampoc hi ha un acord sobre quin lloc de l’hemicicle ocuparà cada grup perquè, malgrat que en totes les legislatures l’oposició ha ocupat un costat a la mateixa altura que l’oposició, JxSí no té clar aquest extrem i podria reclamar ocupar les primeres files de la cambra.

En el que sí han arribat a un consens és en els despatxos on s’ubicaran les diverses forces al Parlament: “JxSí i PP estaran en la banda dreta i la resta de forces a l’esquerra”, ha aclarit Granados.

FALTA D’ACORD

El principal obstacle en les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP és que els primers no veuen negociable que Mas repeteixi i sigui president, i els segons rebutgen donar els seus vots –que són imprescindibles– per investir-lo.

Si el Parlament es constitueix el 26 d’octubre, data límit, el primer ple d’investidura hauria de ser com a molt tard el 9 de novembre, i llavors s’obriria un termini de dos mesos com a màxim per investir el nou president.

Fonts parlamentàries han explicat a Europa Press que si hi ha una reunió aquest dijous per acordar la mesa “difícilment” es podria constituir un Parlament divendres, fet pel qual assenyalen el 26 d’octubre com la data amb més possibilitats per constituir la Cambra.

Si es força el calendari al màxim, l’última data per investir president seria el 9 de gener. Així, seria factible que el nou Govern no es formi fins després de les generals si a Junts pel Sí i la CUP els costa arribar a un acord.