Disulfiram és un medicament habitual en el tractament per l’alcoholisme i possiblement la cura per l’VIH.

El disulfiram podria ajudar a trobar l’esperada cura definitiva per l’VIH, segons els resultats de l’últim estudi dirigit per investigadors de la Universitat de Melbourne (Austràlia) i que recull la revista The Lancet VIH.

Aquest fàrmac funciona mitjançant el bloqueig d’un enzim anomenat deshidrogenasa, que exerceix un paper clau en el metabolisme de la ingesta d’alcohol. Inhibir aquest enzim provoca que si el pacient consumeix alcohol, obté un fort mal de cap, nàusees, dolor al pit, vòmits, debilitat, visió borrosa, confusió mental o sudoració generalitzada.

La teràpia antiretroviral és el principal tractament per l’VIH, i implica una combinació d’almenys tres fàrmacs antiretrovirals que alenteixen la progressió de la malaltia. Aquesta teràpia no representa una cura per a una de les malalties més greus i complicades del món.

La curar per l'VIH podria estar molt a prop | Diari Català

El virus del VIH és molt intel·ligent i és per això està costant tant acabar amb ell. En els seus assajos clínics, als 30 pacients VIH-positius de l’estudi els va ser administrat disulfiram durant tres dies. Els experts van descobrir que gràcies a les tres dosis, les cèl·lules dorments del VIH van despertar, fet que permetria que aquestes cèl·lules siguin destruïdes. La capacitat d’aquest fàrmac de despertar aquestes cèl·lules seria la clau per curar el virus.

Els investigadors van veure que despertar l’VIH latent no tenia efectes secundaris tòxics.

Tot i que el medicament només se’ls va donar durant 3 dies, hem vist un clar augment de virus en el plasma, la qual cosa va ser molt encoratjador. Això demostra clarament que el disulfiram no és tòxic i és segur d’usar, i molt possiblement podria ser l’element de canvi que necessitem.

Va explicar Sharon Lewin, líder de l’estudi.

Ara hem de trobar la manera de desfer-nos de la cèl·lula infectada. Tenim molt a aprendre sobre com eradicar en última instància, aquest virus tan intel·ligent.

Aclareix Julian Elliott, coautor del treball.