Assange assegura que es lliurarà a les autoritats britàniques si l’ONU decideix contra ell

 

El Ministeri d’Exteriors de Suècia ha assenyalat aquest dijous que un panell de les Nacions Unides ha establert que el fundador de Wikileaks, Julian Assange, ha estat “detingut arbitràriament”.

“El seu Grup de Treball ha jutjat que Assange ha estat arbitràriament detingut en contravenció de compromisos internacionals”, ha assenyalat una portaveu del Ministeri d’Exteriors, i ha confirmat així una informació avançada prèviament per la BBC.

Segons la cadena britànica, el grup d’experts de l’ONU encarregat d’analitzar la denúncia per “detenció il·legal” presentada per Assange ha decidit a favor seu. El grup de treball de l’ONU per a les detencions arbitràries, constituït per sis experts internacionals, té previst exposar divendres els resultats de la seva investigació sobre el cas Assange, que va impugnar les iniciatives de Suècia i el Regne Unit per detenir-lo i extradir-lo.

El fundador de Wikileaks, que continuar reclòs a l’Ambaixada de l’Equador a Londres des del juny del 2012, ja ha assegurat en un comunicat que es lliurarà a les autoritats britàniques si les Nacions Unides decideix contra ell, ja que no hi hauria lloc a altres apel·lacions.

Tot i això, “si preval i es determina que els actors estatals han actuat de manera il·legal, espero que se’m torni immediatament el meu passaport i es posi fi a qualsevol nou intent d’arrestar-me”, ha reclamat.

L’ordre d’arrest continua en vigor

La Policia britànica ha advertit que “l’ordre d’arrest continua en vigor” i, per tant, detindrà Assange si abandona la delegació diplomàtica equatoriana.

Per la seva banda, el Govern del Regne Unit ha subratllat que el fundador de Wikileaks no està detingut, sinó que ha evitat precisament l’arrest de manera “voluntària”.

Assange porta més de tres anys i mig tancat a l’Ambaixada de l’Equador a Londres per evitar ser arrestat per les forces de seguretat britàniques i extradit a Suècia, on té pendent una investigació per presumptes delictes sexuals.

“Sempre hem estat clars amb el fet que Assange mai no ha estat detingut arbitràriament pel Regne Unit. De fet, està evitant voluntàriament una detenció legal en elegir seguir l’Ambaixada equatoriana”, ha advertit un portaveu del Foreign Office.

El Govern de David Cameron ha recordat que sobre Assange continua pesant una denúncia per violació i una ordre d’arrest europea, cosa que implica una “obligació legal” per detenir-lo i extraditar-lo a Suècia.