La dreta ultranacionalista guanya les eleccions a Suïssa

0
Cartell Toni Brunner
Cartell Toni Brunner
Cartell Toni Brunner
Cartells de la UDC-SVP a Zuric // NAC

La UDC-SVP ha fet ús d’un discurs populista contra la immigració

La Unió Democràtica de Centre (també Partit Popular Suís) s’ha fet amb la victòria en les eleccions parlamentàries bicamerals suïsses, ampliant els resultats obtinguts en els darrers comicis. El partit surt doncs reforçat després d’haver realitzat una campanya basada en el rebuig a l’entrada de nous immigrants i a una possible entrada del país helvètic a la Unió Europea.

Amb aquest discurs de tall populista, el partit liderat per Toni Brunner ha aconseguit el 29,4% dels vots, obtenint 65 escons de 200, 11 més dels que tenia fins ara. En segon lloc queda el Partit Socialdemòcrata (més moderat amb el flux migratori i partidari de mantenir una relació més propera amb la UE), que ha obtingut el 18,8% dels suports i 43 escons, tres menys que fa 4 anys tot i haver mantingut el percentatge de vot.

Així, juntament amb l’ascens del Partit Liberal (16,4% dels vots), la dreta és la clara guanyadora de les eleccions. Per contra, l’esquerra surt en general molt derrotada, especialment per la desfeta del Partit dels Verds.

L’ascens de la populista UDC confirma la tendència al rebuig a l’arribada d’immigració expressada pel poble suís en referèndum l’any 2014, cosa que ja llavors va despertar veus crítiques en el si de la Unió Europea.

Per bé que caldrà observar com evoluciona el país helvètic d’ara endavant, experts polítics afirmen que aquestes eleccions podrien suposar un pas enrere per acabar amb el secret bancari suís.

Tot i la victòria electoral, el peculiar sistema de govern helvètic (que es basa en un repartiment de càrrecs entre partits) farà que Brunner i el seu partit no liderin l’executiu.