Tot per un delicte contra la fauna i per caça perillosa

La Fundació per a l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (Faada) ha denunciat davant de la Fiscalia de Medi Ambient l’Ajuntament de Sant Cugat per un suposat delicte contra la fauna i per caça perillosa.

L’acusació s’ha fet després de la mort d’un grup de ballesters de ventre blanc –espècie protegida per la legislació europea, espanyola i catalana– i coloms que van quedar atrapats a un edifici de la població en tapar els forats, mitjançant una malla, on s’estaven niant aquestes espècies, segons ha informat la Faada en un comunicat.

Una mesura que ha assegurat que va prendre el consistori després de rebre una queixa d’una veïna per les molèsties que ocasionaven els coloms i ha subratllat que no s’ha indicat com es “va fer l’operació i que la malla que s’havia instal·lat no era l’adequada, malgrat ser conscients que allà hi havia espècies protegides” i ha reconegut que no van fer res per reobrir els forats.

La fundació va tenir coneixement del cas al setembre, tot i que els fets es remunten a final d’abril després que una altra veïna comuniqués a l’administració local i al cos dels agents rurals que els ballesters no poguessin entrar, i va demanar a l’Ajuntament la retirada de la malla i, quan es va fer, van trobar dos coloms i dos ballesters morts.

En aquest sentit, els dies posteriors s’ha observat que 18 aus entren i surten del niu, suposadament els que van sobreviure, per la qual cosa han calculat que la colònia “constava de 15 a 20 parelles, és a dir, uns 30 o 40 individus”.

Faada ha detallat que aquestes espècies migratòries fan els seus nius a edificis de l’entorn urbà –sol ser a forats de ventilació a les teulades i parets mitgeres– i la seva arribada a Catalunya és a començament de març i marxen el novembre.

Alhora ha indicat que són insectívores, per la qual cosa tenen un “paper fonamental” en el control d’insectes i per això han recomanat que les administracions supervisin qualsevol actuació en l’edifici que es faci durant aquest període.