La filtració d’uns documents revela la identitat de 22.000 combatents d’ISIS

0
ISIS documents
Un combatent de l'Estat Islàmic.

Les dades obtingudes pels serveis d’intel·ligència alemanys i la cadena Sky News donen informació sobre combatents de 40 països diferents

La cadena de televisió britànica Sky News publicava aquest dijous part dels documents que, segons informen, els hi havien arribat en “un pendrive robat de la policia de seguretat interna de l’ISIS” que provenia d’un exsoldat de l’Exèrcit Lliure Sirià que va entrar a les files de l’Estat Islàmic però que després en va escapar decepcionat. En ells s’hi troben els noms i la informació de 22.000 persones que han entrat a formar part d’ISIS.

Els mateixos documents que va publicar la televisió britànica estaven en mans dels serveis d’intel·ligència alemanys i també se’n va donar informació sobre ells a les emissores WDR i NDR i al diari de Munic Süddeutsche Zeitung. El ministre de l’Interior alemany, Thomas de Maizière, ha confirmat l’autenticitat dels documents i ha afirmat que proporcionaran “una investigació més ràpida i clara i sentències de presó més estrictes” per aquelles persones que tornin de Síria i l’Iraq.

La informació filtrada revela que hi ha combatents de més de 40 països, als quals se’ls hi fa un qüestionari de 23 preguntes – que ha estat el que s’ha ensenyat als mitjans de comunicació – entre les quals s’inclouen el nom, la data i lloc de naixement, telèfon, nivell educatiu i grup sanguini però també si tenen experiència prèvia a la jihad i si estan preparats per ser terroristes suïcides.

Un mitjà digital sirià, Zaman al Wasl, ha publicat alguns exemples dels qüestionaris que s’han fet i informació corresponent a 1.736 combatents. Algunes d’aquestes dades ja les havia publicat el desembre passat per primer cop. Segons les autoritats alemanyes, se sospita que aquests documents provenen d’un pas fronterís a Síria.

Amb la informació obtinguda dels documents, s’observa que tot i que la cúpula dirgent de l’Estat Islàmic provingui de països com Síria, l’Iraq o Arabia Saudita, el cert és que el gruix dels seus combatents és molt variat i s’hi troben més de 40 nacionalitats. Tal i com informa el diari El País, la informació proporcionada tant per l’òrgan administratiu de fronteres com per la publicació dels documents al digital sirià han servit per determinar que hi ha almenys sis espanyols entre els reclutats.

Els documents tot just publicats tenen data de finals de l’any 2013, el que demostra que hi va haver una gran quantitat de persones que es van presentar com a voluntàries per combatre amb ISIS. Amb la informació recollida, els serveis d’intel·ligència podran confirmar noms i detalls d’aquelles persones sospitoses de formar part de l’Estat Islàmic, tot i que entre els noms se’n troben molts de desconeguts.