Entrevista a Dolors Montserrat, vicepresidenta al Congrès dels Diputats aquesta passada legislatura i que repeteix a la llista del Partit Popular  per les eleccions d’aquest diumenge.

Fotos: José Luís Gómez Galarzo

Durant la conversa, Montserrat defensa la gestió que el PP ha fet de la crisi mentre critica l’actitud, en aquest sentit, de la Generalitat. Mare i emprenedora, confia en el PP com l’única opció sensata de govern.

 

Has anat seguint els debats d’aquests dies?

Sí. Alguns ells he de dir que m’han semblat massa llargs però sí, he intentat d’estar atenta a tots els debats d’aquests dies.

Precisament fa pocs dies a Diari Català vam parlar amb experts sobre els debats electorals i la conclusió és que aquests no fan guanyar gaires vots. Per què creus doncs que es donen tants debats?

Penso que els debats més aviat fidelitzen el vot. Els debats serveixen per a que la gent conegui directament als candidats i programes. Altra cosa és la quantitat de debats que estan havent-hi. Per mi això respon més a una qüestió de lluita d’audiència per part tant de televisions privades com públiques. Però és normal si mires les audiències d’aquests debats: el debat a quatre amb Soraya [Sáez de Santamaria] va tenir prop de 10 milions d’espectadors.

Si fas molts debats durant la campanya, alguns d’ells el mateix dia, al final la gent es cansa. Però fer-se, s’han de fer.

Segons el darrer baròmetre del CIS, aquestes eleccions baten rècords d’indecisos amb entre un 20 i un 40 per cent. Són aquests debats més necessaris que mai amb aquesta dada?

Per mi les enquestes, incloent la del CIS, no deixa de ser una fotografia de l’estat d’ànim dels espanyols. El que es desprèn d’aquestes darreres enquestes és que el Partit Popular continua sent l’opció favorita de la ciutadania. També veiem com Podemos, que no deixa de ser un populisme chavista es desinfla respecte el que se’ls pronosticava mig any enrere. Per la seva banda, Ciutadans, que és un populisme ple de màrqueting, s’infla però crec que el 20 de desembre les coses li aniran millor al Partit Popular del que diuen les enquestes. Com he dit, és l’opció preferida de la majoria de la població i això és lo important.

Serà Ciutadans, amb aquest màrqueting en que dius es basen, millor que vosaltres seduint aquest gran grup d’indecisos sobre el que et preguntava abans?

Probablement. Però jo apel·lo a la gent per a que siguin conscients que el 20 de desembre ens hi juguem molt. Ens hi juguem la seguretat de les nostres vides. Que cadascú esculli. L’única proposta de Pedro Sánchez és fer fora Rajoy i derogar totes les lleis que hagi fet el Partit Popular. El que està dient, doncs, és que vol tornar a l’època entre 2007 i 2011, quan es va donar fallida ruïna econòmica més gran d’Espanya.

Hem de treure a Espanya de la crisi. És cert que ja hem sortit de la recessió però ara cal recuperar la feina. El nostre objectiu és 20-20: 20 milions de llocs de treball per al 2020. Ara en tenim 18 milions. També ens hi juguem molt amb l’afront independentista a Catalunya, que vol saltar-se constantment la llei. Per últim, hem d’estar a la lluita contra el jihadisme.

No creus que pot ser perillós parlar així del partit que pot ser clau de govern fins i tot per vosaltres?

No. A totes les campanyes electorals parles de les teves propostes i també dels teus rivals polítics. Si, per exemple, Ciutadans vol suprimir l’agreujant de violència de gènere del codi penal, això s’ha de dir. La gent ha de saber el que vota i el partit popular és molt previsible en les seves polítiques. Respecte a la governabilitat nosaltres sempre hem defensat que si som la llista més votada ens han de deixar governar. També diem que, si no ho som, deixarem que governi la llista més votada. Però els altres partits no diuen res d’això.

“Si Ciutadans és segona força, no recolzaràn la llista més votada del PP. Albert Rivera voldrà ser president”

Dius que aquests atacs a Ciutadans formen part de lo ‘normal’ en una campanya electoral. Vol dir això que hi ha un pacte no escrit amb el qual, passades les eleccions, tot això s’oblida?

No, tot el contrari. No hi ha cap tipus de pacte així. La campanya electoral serveix per explicar les nostres propostes però també per a que puguem criticar les propostes dels altres. Precisament diuen que criticar un partit et resta vots. Doncs tots els altres van en contra del PP. Això no vol dir que hi hagi cap tipus de pacte per criticar-nos mútuament. Això sí, una vegada passen les eleccions, la llista més votada haurà d’intentar arribar a acords amb la resta de formacions per cada una de les diferents matèries.

Pel que es desprèn d’això, assumiu al Partit Popular que repetir majoria absoluta sembla impossible.

Bé, així ho diuen totes les enquestes. Està clar que governar desgasta, i més en una situació tan complicada com l’actual.

Dolors Montserrat PP Foto: Jose Luis Gomez Galarzo
Montserrat, abans de l’entrevista

Has comentat que la resta de partits van en contra del PP. Fins i tot el PSOE utilitza com un dels lemes el “fem fora Rajoy”. Per què creus que tothom va en contra vostre?

A Catalunya està clar que ens han estigmatitzat per aquest doble sentiment català i espanyol. Al nacionalisme l’interessaria que el Partit Popular desapareixes de Catalunya. A la resta d’Espanya ja fa temps que ens passa també això de tots contra nosaltres. Recordo el bulldog o el “si tu no vas, ellos vuelven”, entre d’altres. Són estratègies destructives. Em va agradar Mariano Rajoy al programa de Bertín Osborne a La1 perquè crec que va saber explicar les seves idees sense criticar vilment la resta de partits.

Hi ha dos formes de fer política i nosaltres som gent respectuosa amb els que pensen diferent. Altres basen la seva política en l’insult i la desqualificació. Es pensen que així guanyen vots i s’està demostrant que així en perden. El PSOE pot fer tota la campanya que vulgui contra el PP que al final la gent no és ingènua i recorda com van deixar el govern l’any 2011.

El PSOE porta quatre anys immers en una confusió ideològica. A Catalunya dona suport a partits independentistes i a Espanya Pedro Sánchez surt amb una bandera espanyola de fons.

A la teva darrera visita a Manresa vas arribar a dir coses com “Si nosaltres no guanyem, prepareu-vos”. No creus que aquesta també és una campanya de la por com les que critiques?

No és una tàctica de la por, és de la realitat. Podemos defensa el mateix model que Syiriza a Grècia. De veritat ens agrada el que ha passat allà? Només a aquells que votaran Podemos els hi agrada. Tampoc vull per Espanya el que va passar entre el 2007 i el 2011 amb Zapatero. I Ciutadans m’ha demostrat no estar a l’alçada en moments importants. Luís Garicano, el seu guru econòmic i possible ministre d’Economia, va arribar a demanar públicament la intervenció d’Espanya i això és el que ha passat a Portugal i Xipre, on les pensions han baixat un 20%.

Per això advertim a la gent. Per a que després no hagin de lamentar-se. Estic convençuda que si Ciutadans és segona força no votarà la llista més votada de Rajoy i voldrà ser ell president amb, per exemple, el vot dels socialistes i l’abstenció de Podemos. De veritat volem un tripartit en aquests moments tan complicats?

“Al nacionalisme l’interessaria que el Partit Popular desapareguès de Catalunya”

Com creus que se solucionarà el encallament al Parlament de Catalunya? Hi haurà pacte?

Això caldria preguntar-li a la CUP, CDC i ERC. Com a catalana estic decebuda dels polítics que estan al govern de Catalunya perquè vilipendien els valors dels catalans dia rere dia. En cinc anys han convocat tres eleccions simplement perquè no guanya el que ells busquen. Ha de ser govern de tots i els catalans no volem la independència. La població ha quedat fragmentada en dos bàndols.

I el Partit Popular que prefereix: un pacte JxSí – CUP o unes noves eleccions?

El que volem es un Govern que governi per tots els catalans, que abandoni l’independentisme i pensi en els problemes reals dels catalans, és a dir, atur, Sanitat i Educació. Han abandonat als catalans amb els seus problemes reals. No val dir que és culpa de Madrid. Els trams impositius més ‘cars’ són a Catalunya i encara diuen que no tenen diners? Comunitats Autònomes pitjor finançades estan pagant el que són competències seves, com les farmàcies.

Que no ens vulguin traspassar el seu fracàs perquè entre ells estiguin dividits. Han de tornar al seny i governar per tots els catalans.

Aquest govern que proposes només seria possible amb unes noves eleccions, no creus?

Al final a la gent l’acabarem avorrint amb tantes eleccions. És normal que al final la població pensi que els polítics estan lluny de la ciutadania. El govern d’Espanya va ser escollit per treure el país de la crisi i hem governat els quatre anys. No vam dir, per exemple, que com no ens agrada el que diu Angela Merkel convoquem eleccions. Has de ser responsable amb el poble que t’ha votat i portar a terme el teu programa electoral. Sembla que s’estiguin rient dels catalans. No pots tirar endavant res si la meitat de la ciutadania diu que no. Per què no ens unim en allò que estem tots a favor?

Sempre que es parla del tema de la independència, el PP respon dient que no pot haver diàleg amb qui no vol negociar. Però quina seria la proposta que el PP posaria sobre la taula?

Podem dialogar de tot menys de trencar la Constitució. Si vostè vol fer una secessió, ho haurem de decidir entre tots. Però que quedi clar que el govern espanyol està al costat dels catalans. Hem invertit 50.000 milions d’euros en partides com el FLA i d’altres.

Un FLA que ara està condicionat, no?

Però és normal. Sóc catalana i vull que em paguin els meus diners com a mare que ha de rebre’ls i que paguin els medicaments de la meva àvia. No vull que gastin diners en ambaixades. Hem de pensar que aquests diners no són del govern espanyol. Són de tots nosaltres, també dels set milions i mig de catalans. I el govern d’Espanya és l’únic que dona diners a la Generalitat, que no es pot finançar enlloc més. Que menys que el govern de l’Estat pugui ordenar el pagament a les farmàcies!

Però, més enllà de no concedir la secessió, quina proposta fa el PP per tractar el tema del sobiranisme a Catalunya?

Podem parlar de finançament, que ja es va parlar al programa electoral. S’ha d’arribar a un acord amb totes les Comunitats Autònomes per millorar el sistema de finançament. Però no podem parlar mai de modificar la Constitució per a que marxin.

Intentarem convèncer aquest 48% de persones que van votar independència el 27S de que podem continuar junts a Espanya i dins l’euro. Una manera seria millorant el finançament. Si en el seu moment vam tenir l’habilitat de seure junts Carrillo i Fraga ara ens hem d’asseure i dialogar. Dins el marc legal, clar. La Generalitat no pot amenaçar i més estant en fallida. I són ells els que l’han deixada així.

Recuperant el tema econòmic i el vostre objectiu de 20 milions de treballadors per 2020, s’hi val tot tipus de feina? Perquè ja no només és la crítica al treball precari que fa l’oposició sinó que hi ha organitzacions que fins i tot alerten que tenir una feina ja no evita viure sota el llindar de la pobresa

La millor política social és la creació de llocs de treball. Donar a les persones el control de les seves vides. A tots ens agradaria que els contractes siguin millors però sabem d’on venim. Hem de continuar amb les reformes de creixement, com la reforma laboral, per garantir una feina de més qualitat. Fins ara hem aconseguit, això sí, que l’economia espanyola sigui més competitiva a l’exterior.