La internacionalització és el camí i per a un país petit com Catalunya

0
Mas ha presidit l’acte central de tancament

Mas ha presidit l’acte central de tancamentMas ha presidit l’acte central de tancament de la Setmana de la Internacionalització d’ACCIÓ

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha lloat aquest matí “l’acció sistemàtica del país per obrir l’economia catalana a l’exterior” realitzada en els darrers trenta anys i ha esperonat els empresaris catalans a seguir treballant en aquesta direcció, perquè ha assegurat que “aquest és el camí i per a un país petit com Catalunya no n’hi ha un altre”.

Durant l’acte central de tancament de la Setmana de la Internacionalització d’ACCIÓ, i davant centenars d’empresaris que hi han participat, Artur Mas s’ha mostrat convençut que “estem entre les economies clarament obertes d’Europa”, com ho demostra el fet que una mica més de la meitat de tota la riquesa que es produeix a Catalunya es vengui a l’exterior.

Ha explicat que “cada cop el món és més important per a les empreses catalanes”, mentre “Catalunya i Espanya ho són menys”. I ha animat a tos els sectors implicats a seguir treballant, perquè “cada cop aquesta tendència de país vagi agafant més pes i embranzida”.

En aquest context, el president ha subratllat el fet que Catalunya se situï ja en la setena posició a nivell europeu pel que fa a l’exportació per capita. S’ha mostrat convençut que això s’ha aconseguit especialment per la feina feta per les empreses, i ha aprofitat per posar en relleu també la tasca duta a terme per la Fira, les organitzacions patronals, les organitzacions professionals i la Generalitat, que han aconseguit “fer aquests deures que no era evident que els poguéssim fer fa un quart de segle”.

A les sessions de treball, que enguany compleix la seva 22a edició sota el lema Catalunya Oberta al Món, Artur Mas ha recordat que les xifres d’obertura exterior són similars a les de països com Àustria o Dinamarca. I s’ha mostrat convençut que “Catalunya també se’n pot sortir tan bé com ells” sobretot pel que fa al pes de l’exportació sobre les seves economies.

En un altre moment de la seva intervenció, el president Mas s’ha referit a la tasca duta a terme per les 35 Oficines Exteriors de Comerç i Inversions, i ha recordat que la seva creació va comptar fa trenta anys amb “tots els entrebancs i impediments del Govern central de l’època”, perquè “aleshores ja deien que la promoció de l’exportació no era ni competència ni responsabilitat nostra”. “Algunes coses poden semblar iguals des del punt de vista de música, però els canvis han estat d’una profunditat extraordinària”, ha afegit.

Finalment, el president també ha fet referència a la capacitat d’implantació d’empreses a l’exterior i ha recordat que una cinquena part de les 16.000 empreses exportadores regulars catalanes ja estan presents a fora amb diferents tipus d’inversió. Les empreses que exporten regularment s’han incrementat en un 21% en els darrers quatre anys.

A l’acte que ha tingut lloc al Palau de Congressos de Catalunya, també hi ha estat present el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, entre d’altres personalitats.

Durant aquesta setmana, els directors de les 35 Oficines de Comerç Exterior i Inversions de la Generalitat han mantingut prop de 900 reunions amb empresaris catalans que tenen projectes d’expansió internacional per analitzar conjuntament les oportunitats que els mercats internacionals els ofereixen i poder-les assessorar. Les jornades han tingut lloc a diferents punts del territori català: Reus, Lleida, Girona, Tortosa i Manresa.