La inversió estrangera creix a Catalunya tot i el clima polític

0
El por de Barcelona des de MontjuÏc
Mercaderies al Port de Barcelona
El por de Barcelona des de MontjuÏc
Mercaderies al Port de Barcelona

Catalunya bat rècords històrics en volum d’exportacions, i es posiciona com la quarta regió europea més atractiva per a la inversió  

El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha fet públiques les dades econòmiques del principat relatives al sector exterior. Segons la conselleria, Catalunya presenta una tendència positiva tan pel que fa a les inversions estrangeres com a les exportacions. Ambdós àmbits han crescut tot i la incertesa que pogués general el procés polític català.

En concret, Catalunya ha obtingut durant el segon trimestre d’aquest any una inversió bruta exterior productiva de 1,302 milions d’euros. Això suposa un increment d’un 5,2% respecte el mateix període de l’any anterior. Aleshores, el resultant va ser de 250 milions d’euros. També, en el camp de les exportacions l’economia catalana manté la seva bona salut. Així doncs, el volum de mercaderies comprades pel mercat internacional s’enfila fins els 37,986 milions d’euros durant el primer semestre de l’any. Una xifra que marca un ascens d’un 7,2% respecte el mateix període del 2014. També les importacions presenten dades positives. En aquest cas, han crescut en el nostre territori un 5,7% i han arribat fins els 44,760 milions d’euros.

Felip Puig, conseller d'empresa
Felip Puig, conseller d’empresa i ocupació

Des de Girona, Felip Puig, ha assegurat que Catalunya “és una de les economies més obertes i dinàmiques d’Europa”, tal i com mostren les dades publicades. “Hem crescut més que mai i ens convertim en un referent d’Europa”, ha continuat el conseller d’empresa. Puig, també, ha qualificat l’economia catalana de “sòlida i diversificada”. Així doncs, el principat ha concentrat el 21,2% del total de la despesa exterior realitzada a Espanya durant el segon trimestre de l’any.

Tanmateix el Ministeri d’Economia i Competitivitat ha referendat aquestes dades i senyala que la facturació de les exportacions de Catalunya durant el mes de juliol ha batut rècords històrics. D’ençà que va començar a xifrar-se ara fa quinze anys, les exportacions van superar el passat mes de juliol el llindar dels 6,000 milions d’euros per primera vegada. Això suposa que el setè mes d’enguany s’erigeix com el millor mes en vendes a l’exterior de la història.

 

Punters en la captació de projectes

Catalunya és la quarta regió d’Europa en termes d’atractiu de projectes d’inversió estrangera. Així ho revela la base de dades de FDI Markets, que elabora el rotatiu britànic ‘Finacial Times’. Segons aquest, el nostre territori també és capdavanter en termes de creació d’ocupació relacionada amb els projectes adjudicats amb més de 7 mil llocs de treball. A nivell espanyol, el principat és l’economia més atractiva pel capital estranger i la primera receptora. Unes dades, catalanes, espanyoles i internacionals, que contrasten amb les advertències del sector econòmic i financer espanyol que ha pronosticat en els darrers dies una davallada de l’economia catalana. El darrer actor a sumar-se ha estat Telefònica. El gegant de les telecomunicacions ha avisat als empresaris catalans de les greus conseqüències que comportaria la independència del nostre país. No obstant això, les inversions i les exportacions no donen senyals de caiguda; ans el contrari.