La justícia europea veu vàlid un règim d’autorització d’ITV

0
Applus
Fuente
Applus
Fuente

Segons Applus

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha publicat aquest dijous una sentència en la qual confirma que un règim d’autorització en els serveis d’ITV és vàlid sota el dret de la UE, ha informat Applus a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

La companyia d’inspecció, assaig i certificació ha recordat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es va pronunciar anteriorment en el sentit que el règim d’autorització de les ITV a Catalunya era contrari al dret de la Unió Europea, i més concretament a la Directiva de Serveis.

Les esmentades sentències van ser recorregudes davant del Tribunal Suprem per Applus i altres companyies, i el 20 de març del 2014 l’esmentat tribunal va plantejar la qüestió prejudicial al TJUE sobre la validesa del règim català de les ITV sota el dret de la UE.

La sentència del TJUE confirma que els Serveis d’ITV estan exclosos de l’aplicació de la Directiva de Serveis i es regeixen per l’article 49 del Tractat de la UE i, en conseqüència, un règim d’autorització no és contrari al dret de la UE, posició defensada per Applus en el litigi davant dels tribunals espanyols.

El TJUE també fa referència als aspectes de la normativa catalana de fixar distàncies mínimes entre estacions d’inspecció per atorgar noves autoritzacions o limitar que algun dels operadors acapari més del 50% del mercat, a la qual cosa s’oposa en principi segons l’article 49, tot i que deixa la decisió en mans del Tribunal Suprem.

En concret, exposa que el Suprem ha de verificar si aquestes condicions són “realment apropiades per als objectius de protecció del consumidor i seguretat viària i no van més enllà del necessari amb aquesta finalitat“, segons la decisió, consultada per Europa Press.

Applus ha indicat que la sentència del TJUE és vinculant per al Tribunal Suprem (TS), que seguirà “el procés i terminis habituals”.

El contracte d’ITV a Catalunya va generar a Applus ingressos d’aproximadament 50 milions d’euros el 2014, i va representar un 3% dels ingressos del grup.