Novak Djokovic corona una temporada gairebé perfecta guanyant la Copa Masters. La lliga de Djokovic en la qual, ara per ara, només hi és ell

“Aquesta temporada he jugat en una altra lliga, sense pensar en Novak Djokovic”, va admetre Rafael Nadal fa uns dies. No obstant, si ens fixem en el rendiment del tennista serbi potser hem de començar a pensar que realment és ell qui ha jugat en una lliga diferent de la resta de jugadors de l’ATP. Onze títols, 82 victòries i només sis derrotes han servit per consolidar una nova lliga al tennis mundial: La lliga de Djokovic.

Fora de la lliga de Djokovic, no hi ha Grand Slams. Bàsicament perquè els guanya tots ell. L’Obert d’Austràlia, Wimbledon i el US Open han caigut del seu costat sense necessitat de lliurar batalles excessivament sanguinàries. Només Stan Wawrinka va transformar l’extraterrestre serbi en humà en derrotar-lo a la final de Roland Garros en quatre sets. A les altres finals, Andy Murray i Roger Federer, el suís per partida doble, van topar una i una altra vegada amb un mur que els tornava totes les pilotes fins a la desesperació.

Aquest diumenge va tornar a passar. Va ser a la Copa Masters, el torneig dels millors del món. Però cap terrícola va poder aturar la màquina sèrbia. Roger Federer, que l’havia aconseguit vèncer a la fase de grups, no va poder fer res contra ell a la final, el partit decisiu. On apareixen els genis per delimitar el seu territori i no deixar-hi entrar forans. Novak Djokovic, sòlid de principi a fi, ha rubricat una de les millors temporades que es recorden a la història del tennis, firmant el rècord de punts ATP (16.585, gairebé el doble que el segon, Andy Murray, amb 8.670).

Les claus de l’èxit

Des del 2011, Novak Djokovic s’ha convertit en el gran referent del tennis mundial, acabant com a primer del circuit ATP en quatre de les últimes cinc temporades. Un any abans, al 2010, es va posar en mans del nutricionista Igor Cetojevic, qui li va proposar 14 dies excloent el gluten de la seva dieta. El dia 15 del repte, Cetojevic li va suggerir al tennista que prengués un tros de pa, un producte que conté l’esmentada substància. Al matí següent del tast, Novak Djokovic es va sentir “marejat, amb ressaca. Com si hagués estat tota la nit anterior bevent whiski”. Aquesta va ser la prova definitiva perquè el tennista es convencés de la necessitat del canvi d’hàbit alimentari. La trajectòria de Djokovic després d’això, és de sobres coneguda.

La dieta no ha estat l’única culpable de la millora en el joc del gran jugador en el que s’ha convertit. Novak Djokovic ha assolit la maduresa tennística que el permet mantenir-se fred en qualsevol circumstància. Fa uns anys, el serbi perdia els nervis i se n’anava mentalment dels partits quan les coses no li sortien com ell volia. Ara, no només ha posat remei a aquesta situació sinó que, de la mà de Boris Becker, ha aconseguit polir aspectes del seu joc per recuperar el seu millor nivell o, fins i tot, millorar-lo. El que està clar és que, a hores d’ara, el tennista ha imposat una monarquia absolutista dins del circuit. Hi haurà algú capaç al 2016 de competir a la lliga de Djokovic?