La llista d’esquerres a Barcelona deixa ferides

0
Consequencies de la llista de Podem i BenComú - Diari Català
Joan J. Nuet (esquerra) i Joan Herrera, en un acte conjunt d'EUiA i ICV | Foto: Europa Press

 

Militans d’EUiA, ICV i Podem mostren reticències sobre el pacte final per la llista d’esquerres que es presenta a Barcelona per a les properes eleccions del 20D

 

Els militants d’Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) van votar aquest dimecres a favor d’adherir-se a la candidatura conjunta per Barcelona a les eleccions generals del proper 20 desembre. Sumaran esforços amb Podem, Barcelona en Comú –el partit de l’alcaldessa Ada Colau- i Iniciativa per Catalunya (ICV). Malgrat sembla una candidatura d’esquerres de molta concentració, les negociacions i els pactes estan sent molt difícils, fins i tot en el sí de cada partit.

A la votació d’aquest dimecres a la seu d’EUiA, per exemple, es van deixar notar les discrepàncies respecte a les possibilitats i condicions que els principals líders d’aquesta coalició (Podem i BenComú) intenten imposar. Segons informa Europa Press, l’adhesió d’Esquerra Unida va ser aprovada pel 56% de la militància, mentre que un 43% s’hi va manifestar en contra. Una dada gens menyspreable, tot i que encara més important és saber que un 87% dels votants va negar-se a acceptar les actuals condicions imposades al pacte. En aquest sentit, Josep Nuet, líder d’EUiA, va condicionar l’adhesió del seu partit a la “visibilitat” dels membres del seu partit a la llista. No sembla que, ara per ara, la situació tingui solució ja que Podem, BenComú i ICV ofereixen el número 9 de la llista a Esquerra Unida mentre que Nuet assegura que volen lluitar per, com a mínim, ocupar el número 6.

Però no només EUiA presenta conflicte a l’hora de confeccionar aquesta llista per Barcelona. Mentre Barcelona en Comú va deixar clar a ICV que no participaria d’una llista encapçalada per Joan Herrera –el número 1 de la coalició serà l’historiador Xavier Domenech- a Podem tampoc estan del tot convençuts per les condicions i els pactes als quals s’estan arribant a l’hora de confeccionar aquesta llista per a les eleccions generals del 20 de desembre. A les files “morades” no ha caigut bé que la condició imposada per ICV per esborrar Herrera de la llista els perjudiqui a ells. “Ada [Colau] no volia a Herrera i a canvi han tret a Gerard [Bargalló] de Podem Tarragona per Hortènsia [Grau] d’Iniciativa. Aquesta era la condició d’ICV per a que no hi fos Herrera”, es queixa un membre de Podem en declaracions a Diari Català.

Per últim, una qüestió que ha estat rellevant a les negociacions –portades amb cautela durant les darreres setmanes- ha estat el tema del nom que portaria aquesta coalició. Finalment es va optar per un nom on s’inclogués tant a Podem com a BenComú: ‘Podem en Comú – En Comú Podem’. D’aquesta manera, es tractava de minimitzar la sensació de ‘derrota’ per part de ningú en aquest sentit. “Volíem que Podem estigues al davant al nom però realment és el de menys. L’important és el canvi”, admet aquest membre de l’agrupació catalana del partit de Pablo Iglesias.

A poques hores perquè es tanqui el plaç de presentació de candidatures sembla que Barcelona tindrà una forta coalició d’esquerres, no exempta, això sí, de polèmiques que queda per veure quines conseqüències tindran a l’interior dels partits, especialment a ICV i EUiA.

Compartir
Article anteriorTothom recolza Kyle Kuric
Article següentUn premi sobre salut premiat al Big Data Congress de Barcelona
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]