En Comú Podem i ERC busquen a la darrera setmana de campanya aconseguir seduir al màxim de votants de la CUP

 

D’aquí al 20D encara hi ha molts vots per decidir. Segons el CIS, més del 40% dels ciutadans es declaren indecisos i no saben encara per quina opció política votaran el proper diumenge 20. D’altra banda, a Catalunya, els més de 330.000 votants que el 27S van votar la CUP no podran repetir vot en aquestes generals. Queden, doncs, un bon grapat de vots que de segur poden decidir més d’un diputat. Per això alguns partits, en especial ERC i En Comú Podem miren de seduir aquest votant cupaire.

Qui sembla partir en avantatge és la coalició on Podem i Barcelona en Comú hi formen part. El passat 4 de desembre El Periódico va publicar un article on analitzava precisament això, a qui votaran els que el 27S van recolzar la CUP. Segons l’estudi, realitzat per GESOP, el 31,9% dels cupaires donaran el seu recolzament a la formació encapçalada a Barcelona per l’historiador Xavier Domènech. En segon lloc, això sí, trobem ERC, que rebrà el 27,5% d’aquests vots.

El més cridaner d’aquest estudi és que un 26,1% dels votants de la CUP enquestats afirmava encara no saber a qui votaran –o ni tant sols si votaran- el proper 20 de desembre. És a dir, més de 85.000 vots encara estarien per decidir.

Potser a aquests indecisos els hagi ajudat l’entrevista de l’ex diputat de la formació, Quim Arrufat, al diari ARA. “Si voto el 20-D, votaré En Comú Podem”, va dir Arrufat aquest divendres. No és un vot gens estrany, ja que CUP i En Comú Podem comparteixen molt del programari ideològic i, dels partits espanyols, Podemos -juntament amb IU- és l’únic que defensa un referèndum vinculant a Catalunya en referència a la independència.

 

“David Fernández: deixa’ns el teu vot”

Per la seva banda, ERC està fent un esforç per atraure el vot de la CUP amb un missatge sobre la independència. Marta Rovira, secretària general d’Esquerra Republicana, va fer aquest divendres una crida per mobilitzar tot el vot independentista. “No pot ser que hi hagi independentistes abstencionistes” va assenyalar durant un acte del partit celebrat a Vic, on va afirmar que la millor manera de defensar que la millor manera de “construir una República Catalana” és guanyant unes eleccions.

Un altre ex diputat cupaire, David Fernández, va afirmar fa una setmana que potser votaria Esquerra Republicana. A ell es va dirigir Joan Tardà en el mateix acte d’ERC d’aquest divendres. “David Fernández, deixa’ns el vot! El gestionarem amb honradesa” va assegurar Tardà, que es presenta al Congrés com a segon de la llista per Barcelona que encapçala Gabriel Rufián.

Precisament Rufián va ser qui va intentar desanimar a aquells que creuen en un canvi de govern a Espanya o, com a mínim, creuen en les propostes per Catalunya que fa Podemos. “Les propostes de canvi a l’Estat espanyol son un acte de fe” opinava Rufián, que va advertir que “l’única manera de fer un referèndum vinculant a Catalunya és amb una majoria absoluta de Podemos i Izquierda Unida”, fet que Rufián va assenyalar difícil segons les enquestes. “Aquí ja hi ha una majoria de canvi, per què hem d’esperar que hi sigui en un Estat on no hi serà?” va preguntar el candidat d’ERC.

Tot i que En Comú Podem no faci una crida tan notòria cap al vot de la CUP, sí està aconseguint atraure –com senyala GESOP- aquest vot ja que en el seu favor té una proximitat ideològica molt més clara que ERC. Caldrà esperar al 20D per saber si el votant de la CUP es decanta per ideologia, independència o cap de les dues i s’acaba abstenent.

Compartir
Article anteriorUn derbi català amb molt en joc
Article següentEls Warriors tiren d’èpica per seguir invictes
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]