La ‘mala cara’ del 27-S: no tothom guanya

0
Duran_Espadaler_convencio_Unio27S
Duran i Espadaler | Foto: Europa Press
Duran i Espadaler
Unió es queda sense representació parlamentària

 Llarga tendència decreixent socialista

 És conegut que els partits tendeixen a valorar positivament els propis resultats, en alguns casos fins i tot quan sembla clar que no és així. En aquesta tònica s’ha expressat Miquel Iceta per part del PSC, que ha considerat “positius” els resultats d’avui del seu partit obtenint 16 diputats (els mateixos que el propi Iceta havia pronosticat), tot i que venien d’obtenir-ne 20 l’any 2012, seguint una lenta però implacable caiguda lliure des de l’any 1999, quan el partit va obtenir 52 diputats amb Pasqual Maragall. Amb tot, ha aconseguit mantenir la tercera posició, per la qual cosa ha valorat l’escenari com “tot un èxit”.

L’element plebiscitari condemna la formació de Rabell

Per part de Catalunya Sí Que Es Pot, la valoració ha estat molt diferent. Tant el candidat Lluís Rabell com un omnipresent Pablo Iglesias no han amagat la seva decepció pels resultats obtinguts avui, que els deixen amb 11 diputats, lluny de les aspiracions inicials que van incitar l’aliança entre IC-V i Podem, que tenia com a objectiu ser el principal rival de Convegència. “S’ha imposat la polarització”, ha afegit Rabell.

La competició pel vot unionista passa factura als populars

Per part del PP, Xavier García Albiol i Pablo Casado (el darrer des de la seu de Madrid) han valorat l’actuació del seu partit en aquestes eleccions d’una forma realista, admetent Albiol que potser no han fet la millor última setmana de campanya, i Casado que no eren els resultats que esperaven, ja que ha vist com els 19 diputats aconseguits per Sánchez Camacho l’any 2012 s’han vist reduïts a només 11 escons. Així doncs, l’elecció d’Albiol no ha aconseguit capgirar una tendència a la baixa anunciada. Tot i això, el candidat català s’ha afanyat a recordar que la representació obtinguda ha estat superior al que auguraven algunes enquestes prèviament a aquests comicis. La clara fuga a Ciutadans sembla de moment difícil de frenar.

Unió, fora del Parlament

Unió no ha aconseguit obtenir representació al Parlament. Tot i que juntament amb Convergència la seva representació a l’hemicicle era àmplia (tenia fins a 13 diputats), la formació democristiana no ha estat capaç d’entrar al parlament català per si sola. Degut a això, Duran i Lleida ha reconegut que les eleccions no els han anat bé, i per aquest motiu ha posat el seu càrrec a disposició del Consell Nacional d’Unió. Encara així, Duran reitera que Unió seguirà presentant-se a les eleccions autonòmiques i generals, arribant a pronosticar que obtindran 1 diputat a les properes eleccions del desembre a les Corts.