La ONU dóna la raó a Julian Assange

0
Julian Assange Regne Unit extradició ONU
Julian Assange, a l'ambaixada d'Equador | Foto: Europa Press

Un grup d’experts de la ONU ha conclòs en un informe que la detenció de Julian Assange va ser arbitrària i afirmen que ha de ser compensat

El fundador de Wikileaks, Julian Assange, va anunciar dijous que si la ONU fallava a favor seu, com ha passat, exigiria la “devolució immediata del meu passaport i el final de nous intents d’arrestar-me”. Assange tenia la intenció d’entregar-se a la policia de Londres si aquesta resolució anava en contra seu, i així deixar l’ambaixada ecuatoriana on porta reclòs des de 2012.

El fundador de Wikileaks va presentar el seu cas al Grup de Treball de la ONU sobre Detencions Arbitràries l’any 2014, ja que Regne Unit i Suècia el reclamaven per jutjar-lo per les acusacions contra ell de delictes sexuals, que han estat sempre negades per Assange. A més, els Estats Units també el reclamava per haver revelat secrets nord-americans, un judici que podria acabar amb una condemna a mort.

Segons l’informe del Grup de Treball, Julian Assange hauria estat tractat injustament no només des del seu aïllament a l’ambaixada ecuatoriana sinó des de l’any 2010, quan el van detendre per primer cop i va estar empresonat al centre penitenciari de Wandsworth. A més, consideren que tot i no estar tècnicament detingut, l’activista australià “ha patit diverses formes de privació de la llibertat”.

Amb aquests estament, l’advocat suec de Julian Assange, Per Samuelson, ha afirmat que si “se’l considera un detingut, significa que ja ha complit el seu temps [de tancament]. L’altra opció per a Suècia és tancar el cas”. Fent referència a la fiscal que porta el cas a Suècia, Marianne Ny, també ha dit que només hi ha una solució que pot prendre i és “deixar-lo en llibertat immediatament i abandonar el cas”.

El Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries ha aclarit que totes les seves opinions “són jurídicament vinculants en la mesura que estan basades en normes internacionals de drets humans” d’obligatori compliment. Tanmateix, els seus informes es consideren referents a les institucions jurídiques internacionals.

És aquí un comença la polèmica, ja que tant com el Ministeri d’Exteriors suec com el britànic han proclamat que no faran res al no considerar aquest informe vinculant. Segons la fiscalia sueca, “la declaració del Grup de Treball no té cap impacte formal en la investigació, d’acord amb les lleis sueques”.

El Ministeri d’Assumptes Exteriors britànics va assegurar que “Assange mai ha estat detingut arbitràriament” i que “està evitant voluntàriament una detenció legal al decidir seguir a l’ambaixada”. Des del Regne Unit es recorda que “hi ha una acusació de violació pendent i una ordre d’arrestament europea” que va emetre Suècia, i que per tant les autoritats britàniques tenen “l’obligació legal” d’extraditar-lo.

Tot i que considerin que no té pes legal ni vinculant, tant les autoritats sueques com les britàniques saben que les decisions i conclusions d’aquest grup de treball tenen un alt pes moral, que posarà al centre del debat públic totes les decisions que es prenguin a partir d’ara respecte al fundador de Wikileaks, Julian Assange.