La pau arriba a Colòmbia amb l’acord entre govern i FARC

0
colombia farc
El president colombià, Juan Manuel Santos, i el representant de les FARC es donen la mà davant Raúl Castro | Foto: Europa Press

El poble colombià haurà de validar l’acord al qual han arribat el govern i les FARC en un referèndum que se celebrarà el proper 2 d’octubre

El Govern de Colòmbia i les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC) han revelat aquest dimecres els detalls de l’acord de pau negociat a la capital de Cuba, L’Havana, després d’un procés de negociacions iniciat en 2012. “Les delegacions del Govern Nacional i de les FARC-EP anunciem que hem arribat a un acord final, integral i definitiu, sobre la totalitat dels punts de l’Agenda de l’Acord General per a la Terminació del Conflicte i la Construcció d’una Pau Estable i Duradora a Colòmbia”, han dit en un comunicat.

L’acord ha estat tancat després que les delegacions pactessin els punts relatius al final del conflicte i a la ratificació, aplicació i verificació del pacte. En aquest sentit, el comunicat recull que el punt sis de l’acord estableix els “mecanismes d’implementació i verificació”, que creen una comissió d’implementació, seguiment i verificació de l’acord de pau.

Aquesta comissió estarà integrada per representants del Govern i de la guerrilla per “fer seguiment als components de l’acord i verificar el seu compliment, servir d’instància per a la resolució de diferències, i l’impuls i seguiment a l’aplicació legislativa”. Alhora, es crea un mecanisme d’acompanyament perquè la comunitat internacional “contribueixi de diferents maneres a garantir l’aplicació de l’acord final”, mentre que en matèria de verificació s’activarà “un model amb un component internacional integrat pels països garants i acompanyants”.

Aquest acord sobre aplicació i verificació del pacte se suma als cinc punts acordats prèviament entre les delegacions, relatius a desenvolupament agrari i rural, alto el foc bilateral i definitiu i abandonament de les armes, participació política, drogues i víctimes.

Les delegacions han destacat que el final del conflicte “significarà, en primer lloc, el final de l’enorme sofriment que ha causat”, recalcant que “no volen que hi hagi una víctima més a Colòmbia”. “El final del conflicte suposarà l’obertura d’un nou capítol de la nostra història. Es tracta de donar començament a una fase de transició que contribueixi a una major integració dels nostres territoris, una major inclusió social, (…) i a enfortir la nostra democràcia perquè es desplegui en tot el territori”, han valorat.

Per aquesta raó, han subratllat el seu “profund agraïment” a les víctimes, organitzacions socials i de drets humans, comunitats i grups ètnics, empresaris, Església i comunitats de fe per “participar activament” i contribuir a l’acord final a través de les seves propostes.

 

Referèndum a l’octubre

El president Juan Manuel Santos ha anunciat que el referèndum sobre l’acord de pau es farà el 2 d’octubre. “Vaig prometre que vostès tindrien l’última paraula, i així serà!”, ha dit. Santos, després d’agrair l'”esforç titànic” fet per les delegacions, ha ressaltat que l’acord tancat té caràcter “definitiu” i “immodificable”, i alhora ha manifestat que suposa “una oportunitat per construir junts una pau estable i duradora per a tots els colombians”.

 

Compartir
Article anteriorEH Bildu impugnarà i manté Otegi com el seu candidat
Article següentLa Guàrdia Urbana suspèn dos agents per agredir un conductor
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]