Desenvolupen la ‘planta llum’, que genera dues hores de llum diàries gracies a que la seva bateria recull i converteix en energia elèctrica els nutrients alliberats a la terra per una planta durant la seva fotosíntesi

Planta llum, la llum que obte l'energia de la terra | Diari CatalàAquesta ‘planta llum’ a estat desenvolupada per un equip d’investigadors de la Universitat d’Enginyeria i Tecnologia (UTEC) del Perú, a partir de plantes que té la capacitat d’obtenir l’electricitat que necessita per il·luminar dels nutrients que es troben a la terra.

Els investigadors han trobat una manera d’aconseguir electricitat amb els elements que estan a l’abast d’aquestes persones: terra i plantes. I és que el sòl conté de manera natural, components dels quals es pot extreure energia, com el zinc, el coure i el ferro.

Planta llum, la llum que obte l'energia de la terra | Diari CatalàEl projecte va néixer amb l’objectiu de brindar una font de llum elèctrica neta a les persones a través dels recursos del seu entorn, va afirmar el responsable de la investigació i professor de la UTEC, Elmer Ramírez, i es va desenvolupar a la localitat de Nova Saposoa, una comunitat indígena de 173 habitants de l’ètnia shipiboconibo, a la regió amazònica d’Ucayali, on el 65% de la població no compta amb electricitat, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadístiques i Informàtica (INEI).

Els científics han desenvolupat ‘planta llum’ gràcies a un innovador sistema de generació d’energia renovable i alternativa. La plataforma té la capacitat d’obtenir electricitat a partir dels nutrients de la terra i dels microorganismes, anomenats geobacterias, que generen electrons lliures que es poden emmagatzemar en una bateria a través d’elèctrodes.

Planta llum, la llum que obte l'energia de la terra | Diari CatalàSegons explica Elmer Ramírez, director de l’equip.

Posem la planta i la terra en un contenidor de fusta amb un sistema de reg establert amb anterioritat i degudament protegit. Després introduïm el sistema de generació d’energia dins del contenidor i els elèctrodes converteixen els nutrients en energia elèctrica.

La ‘Planta llum’ compta amb una bombeta LED de baix consum i pot proporcionar dues hores de llum al dia gràcies a l’electricitat obtinguda del sòl. D’aquesta manera, l’únic que necessiten les persones que habiten en zones sense corrent elèctric és regar la planta per poder gaudir de la il·luminació.

Els investigadors estan segurs que les llums de planta milloraran la qualitat de vida de les famílies de les comunitats sense recursos, ja que els permet accedir utilitzar l’energia renovable per tenir llum a les llars i amb la qual oferir als nens més hores d’estudi i treball escolar, entre altres usos.

La senzillesa i el fàcil manteniment de la planta llum, ha deixat oberta la possibilitat de portar llum a les zones més pobres de el Perú i canviar la vida d’un gran nombre de persones.