El principal candidat a secretari general de Podem, Albano Dante Fachín, no compta amb el vist-i-plau de la direcció nacional

 

Des de la irrupció de Podem a les eleccions europees del 2014, van sorgir agrupacions municipals a tota Espanya que volien seguir l’estela d’aquell partit d’esquerres trencador i renovador. A Catalunya va passar una cosa semblant, sent alguns dels ‘cercles’ –com es coneixien aquestes agrupacions locals- de l’àrea metropolitana de Barcelona dels més actius.

Des d’aleshores fins avui, Podem a Catalunya s’ha presentat a diferents eleccions (municipals, catalanes, nacionals) i sempre amb marques que no li són pròpies. Potser per això, la qüestió del lideratge de la formació de Pablo Iglesias a Catalunya no s’ha posat gaire en la primera plana, ja que l’esquerra ha quedat eclipsada a Catalunya pel sorgiment d’Ada Colau.

Però ara, sense eleccions catalanes a la vista i amb Colau proposant una unió de l’esquerra, són diferents els noms que sonen per liderar Podem a Catalunya. I sembla que la pugna pot crear esquerdes al partit, ja que el millor posicionat per ser el nou secretari general no sembla comptar amb el recolzament de Pablo Iglesias.

Albano Dante Fachín, actualment diputat per Catalunya Sí Que Es Pot al Parlament, és qui des de fa més temps ha apostat per ser el nou secretari general. Però Dante Fachín no sembla comptar amb el recolzament de la direcció nacional, que vol apostar per una candidatura alternativa per disputar la secretaria general a Fachín a les properes primàries. Diari ARA apunta que l’entorn d’Iglesias estaria empenyent la també diputada Jéssica Albiach per a que sigui la rival de Fachín.

Mentre Albiach encara no s’ha pronunciat sobre si liderarà una candidatura o no, qui sí s’ha mostrat favorable –o, com a mínim, “no descarta” res- a donar un pas endavant és Raimundo Viejo, qui va ser regidor de Barcelona En Comú i ara diputat al Congrés. En un missatge al seu Facebook aquest diumenge, Viejo ha descartat que hi hagi ja un procés en marxa però es posiciona com possible candidat, “sempre que projecte col·lectiu vagi per sobre de les persones”.

La importància de qui liderarà Podem és capital, especialment quan s’obri el procés de diàleg per confluir amb En Comú, el partit d’Ada Colau que planteja unir totes les forces d’esquerra a Catalunya. Qui lideri Podem tindrà una responsabilitat que pot marcar Podem, i no només a nivell català.

Compartir
Article anterior‘Spotlight’ trenca el triplet d’Iñárritu als Oscar 2016
Article següent‘Los vigilantes de la playa’
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]