La secretària de Comerç dels EUA promou el sector privat a Cuba

0
La secretaria de Comerç dels EUA, Penny Pritzker | Foto: Europa Press
La secretaria de Comerç dels EUA, Penny Pritzker | Foto: Europa Press
La secretaria de Comerç dels EUA, Penny Pritzker | Foto: Europa Press

Des de la Casa Blanca volen instar les autoritats cubanes a facilitar el comerç a l’illa

EP / La secretària de Comerç dels Estats Units, Penny Pritzker, ha dit aquest dimecres a funcionaris de Cuba que Washington vol promoure el naixent sector privat del país per incrementar l’intercanvi i avançar sobre la base de les recent restablertes relacions diplomàtiques.

Pritzker s’ha reunit aquest dimecres amb dos ministres cubans i un dels seus vicepresidents en una visita de dos dies per aprendre més sobre l’economia de l’illa i explicar la recent flexibilització de l’embargament comercial dels Estats Units a l’illa, llançada el setembre pel president Barack Obama.

La funcionària estatunidenca ha dit al ministre de Comerç Exterior de Cuba, Rodrigo Malmierca, que la vida quotidiana dels cubans només es millorarà si s’amplien les reformes orientades al mercat empreses pel president cubà, Raúl Castro.

“Instem  el president (Raúl) Castro i el seu Govern a facilitar el comerç i els viatges per als ciutadans cubans(…) el seu accés a internet i que puguin ser contractats directament per empreses estrangeres”, ha indicat Pritzker.

El president cubà va impulsar una descentralització de l’agricultura, va permetre als emprenedors privats la creació de cooperatives agrícoles fora del control de l’Estat i ha obert el camí perquè les petites empreses privades prosperin.

Una Llei d’Inversió Estrangera aprovada el mes de març del 2014 ofereix exempcions d’impost als empresaris, però l’Estat cubà manté una participació majoritària en les companyies, mentre que controla la contractació dels treballadors.