La Síndica de Barcelona defensa prioritzar l’habitatge

0
Sindica de greuges - Diari Català
Maria Assumpció Vilà

Demana a la Generalitat bonificar a joves de 15 anys en el sistema de transport públic

La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, considera que la capital catalana ha de seguir prioritzant al 2016 l’habitatge i garantir el seu accés, ja que avisa que “continua i ha estat un problema important a la ciutat, i de base”.

Després de destacar en una entrevista d’Europa Press que a l’any que comença també cal prioritzar la lluita contra l’atur i la precarietat laboral, la Síndica en funcions ha defensat les ajudes al lloguer, ja que permeten a les famílies romanguin als seus habitatges i és una solució més rendible que “reallotjar-les o ‘malrealojarlas'”.

Considera que s’han d’impulsar noves promocions d’habitatge social –el Govern d’Ada Colau ha iniciat els tràmits per construir 1.145 nous pisos públics— i mesures per posar a disposició de la ciutadania pisos buits, d’entre les quals ha defensat les sancions imposades a entitats bancàries.

“La pressió amb les sancions a les entitats bancàries està bé, perquè suposo que econòmicament els donaria igual pagar-les, però els desprestigia molt. Aquesta part deu motivar-los per posar el màxim interès per no arribar a aquesta situació”, ha ressaltat.

POBRESA INFANTIL I CULTURA

La Síndica –que està en funcions des de maig i que té intenció de presentar-se a la reelecció quan s’obri el procés en dues setmanes– ha demanat combatre la pobresa energètica conscienciant a les empreses, i també la pobresa infantil, ja que els nens són el “col·lectiu més feble i més vulnerable, que està vivint situacions patètiques”.

Defensa que, a més de l’àmbit educatiu i alimentari –que s’aborda, entre d’altres mesures, amb les beques menjador, que s’han reforçat aquest any–, existeixen un “un conjunt d’assumptes que s’haurien de tenir en compte”, com l’accés a la cultura i a equipaments i museus.

“Educació i cultura van juntes”, ha avisat la Síndica, que ha defensat que, entre d’altres espais, el Park Güell hauria de ser gratuït sense necessitat de portar a terme moltes gestions –actualment ho és per als veïns que demanin una targeta i per als membres de Gaudir Més Barcelona–, ja que adverteix que famílies en situacions vulnerables no tenen l’humor per fer-les, en les seves paraules.

Parada de metro - Diari CAtalà
@govern

TRANSPORT PÚBLIC

Vilà ha valorat positivament que s’hagin congelat les tarifes de transport públic a la capital catalana i s’hi hagi ampliat la cobertura de la T-12 fins a complir els 15, però ha alertat que, “per a segons qui, la T-10 segueix i han estat molt cara”.

Ha celebrada que l’Ajuntament prevegi bonificar als joves entre 15 i 16 anys a través de la T-Jove, però ha criticat que només s’aplicarà a la capital catalana, pel que ha demanat que “la Generalitat doni un pas endavant” per evitar generar un greuge comparatiu amb altres municipis.