Regne Unit i Unió Europea no signen encara cap acord per evitar el referèndum malgrat les negociacions intenses dels darrers dies

 

Sense pacte encara entre Regne Unit i la Unió Europea, la possible sortida dels britànics de la zona comunitària agafa força i poc a poc es dibuixa com una possibilitat real. Ara, a més, els britànics que opten per sortir de la Unió són quatre punts percentuals més que els que optarien per continuar formant part de l’UE segons una enquesta publicada aquest diumenge per YouGov. En concret, el 42% dels britànics votarien per marxar (el conegut Brexit), front el 38% que prefereixen seguir sent ‘comunitaris’. És la dada més favorable a la separació des de l’octubre de 2014, malgrat deixa un bon grapat d’indecisos que podrien ser determinants en el cas d’un referèndum si aquest s’acaba produint.

Tot apunta a que la celebració d’aquesta votació encara podria ser real, ja que les converses entre els representants de la Unió Europea i el primer ministre britànic, David Cameron, encara no han arribat a concloure amb un acord. Després d’una reunió aquest divendres a Brussel·les amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, Cameron va aconseguir arrencar el compromís d’un “fre d’emergència” que permetria al Regne Unit limitar les ajudes socials als immigrants, fins i tot els comunitaris. El primer ministre britànic –i els més conservadors i euroescèptics del seu partit- va considerar aquesta concessió, que va provocar moltes crítiques d’altres socis europeus, insuficient.

Amb tot, aquest diumenge Cameron va rebre a Londres el president del Consell Europeu, Donald Tusk, per mirar de desencallar aquestes negociacions que poden ser importants pel futur de la Unió Europea, que passa un moment molt delicat a nivell polític, amb sis països trencant l’espai Schengen i amb molts dubtes sobre el seu actual paper. Doncs bé, la reunió amb Tusk va acabar com va començar: “sense cap acord encara”, en paraules de Tusk al seu compte de Twitter. Malgrat tot, el president del Consell va anunciar que “les properes 24 hores seran de treball intensiu”.

 

 

Fonts pròximes al Consell van admetre que sí que hi han avenços en les negociacions, tot i que fonts consultades per Reuters adverteixen que només en una de les quatre branques en les que es divideixen aquestes negociacions, que, al final, han d’evitar la celebració del referèndum de sortida de l’UE, previst per aquest any. Serà complicat, això sí, evitar aquest referèndum i, a la vegada, fer contents als més euroescèptics del Regne Unit, com el partit UKIP, a l’alça els darrers anys i liderats al Parlament Europeu per Nigel Farage, conegut per les seves intervencions cridaneres a l’Eurocambra.