La treva olímpica: dues setmanes de pau mundial

0
que es treva olimpica
Foto: Collin's flag

Sabieu que durant els 20 dies que duren uns Jocs Olímpics no poden haver-hi guerres ni conflictes internacionals?

 

Els Jocs Olímpics sempre han estat envoltats d’un aura i una llegenda mística. Cada quatre anys, pràcticament totes les nacions del món es donen cita de forma pacífica per practicar l’esport i competir sense armes per la consecució de medalles. Molts creuen que els Jocs Olímpics són el reflex de cóm la pau mundial és possible.

Fins i tot sembla que les Nacions Unides així ho pensen. Al juliol de 1992, a poques setmanes de la celebració dels Jocs de Barcelona ’92, i amb una situació més que tensa a l’aleshores Iugoslàvia, les Nacions Unides va reptar tots els Estats a adoptar una resolució que recuperava una antiga tradició. Tant antiga com els primers Jocs Olímpics disputats a l’antiga Grècia: es tractava de la ‘treva olímpica’. Recorda Nacions Unides que durant la celebració dels antics Jocs, tots els pobles i nacions paraven les seves guerres i conflictes al considerar-se Olímpia, el lloc de celebració dels Jocs, terreny neutral i, per tant, fora de qualsevol risc.

I què és la treva olímpica a l’era moderna? Els Jocs de Barcelona van ser utilitzats com una ‘prova pilot’ d’aquesta petició de Nacions Unides i, des del 1993, el recolzament en favor d’aquesta treva olímpica ha anat en augment. Actualment, aquesta treva s’ha convertit en un manifest a respectar per tots els Estats i, com a mostra de la confiança en aquest moviment de pau, la bandera Nacions Unions oneja a totes les ciutats olímpiques des dels Jocs Olímpics d’Atlanta ’96.

Compartir
Article anteriorUn home mor en un incendi d’habitatge a Sant Quirze del Vallès
Article següentFederico Pinedo assumeix per unes hores la presidència d’Argentina
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]