La UE ofereix un “fre d’emergència” a Cameron per a què es quedi

0
David Cameron UE
El primer ministre britànic, David Cameron, demana més flexibilitat a la UE. Foto: Europa Press.

La UE proposa al primer ministre britànic David Cameron un “fre d’emergència” que permetria deixar sense ajudes socials a migrants si són “un risc per l’Estat del Benestar”

Ahir va tenir lloc la reunió entre el primer ministre britànic, David Cameron, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker com a part de les negociacions per mantenir el Regne Unit dins la Unió Europea (UE). Aquesta trobada forma part d’una sèrie amb la qual es vol aconseguir arribar a un acord amb Cameron abans de febrer, que és quan se celebra la cimera final.

L’objectiu de la Unió Europea és aconseguir que David Cameron faci campanya per al en el referèndum que se celebrarà al Regne Unit per decidir si es queden o no a la UE. A banda de reunir-se amb Juncker, Cameron també ho va fer amb el president del Parlament Europeu, Martin Schulz. La pròxima trobada del primer ministre britànic és amb el líder del Consell Europeu, Donald Tusk, encarregat de redactar l’esborrany.

Tot i l’oferta de la UE, ambdues parts van al·legar que les negociacions estaven sent molt difícils però alhora “constructives”. La principal demanda britànica era tenir capacitat per excloure de “determinats beneficis socials” a aquella part de la població europea migrada que hagi cotitzat menys de quatre anys al Regne Unit.

Finalment, la proposta que es va fer des de les institucions europees va ser la de la possibilitat de suspendre des de Londres determinades ajudes socials a les persones migrades si es demostra que el sistema de l’Estat de Benestar està en risc a causa de la pressió migratòria.

Aquesta mesura no només seria aplicable per part del Regne Unit, sinó per part de tots els països membres. Ara bé, per portar-la endavant haurien de comptar amb un suport majoritari dels estats de la Unió Europea, i no s’aplicaria automàticament per decisió del govern nacional tal i com demanava Cameron.

Molts dels països membres ja s’hi han mostrat en contra, ja que no compleix amb els principis de lliure circulació de persones o el de la no discriminació. Tot i així, la UE s’hi ha ariscat per poder mantenir un estat com és Regne Unit dins la Unió.

Tot i els oferiments de la UE, David Cameron va declarar ahir que la proposta “no és suficientment bona, necessita més feina, però estem progressant”. Aquestes negociacions van començar ahir, però es portaran a terme durant tot el cap de setmana, mentre que dilluns és la data més probable per a què els països membres discuteixin l’esborrany de la proposta.