La UE retornarà a Turquia els refugiats que arribin a Grècia

0
persones refugiades Balcans UE Grècia
Demandants d'asil esperen a rebre ajuda en un centre d'atenció a Atenes. Foto: Europa Press.

El principi d’acord entre Turquia i la Unió Europea estableix que seran expulsades de Grècia i retornades a Turquia totes les persones refugiades

“Per a cada sirià que Turquia readmeti, un altre sirià sera reassentat des de Turquia cap a la Unió Europea”. Això és el que marca el preacord entre Turquia i la Unió Europea, aprovat aquesta matinada i que estableix condicions molt diferents a les inicialment anunciades. Finalment, els estats membre han decidit que aquesta premissa serà aplicada a totes les persones que arribin a Turquia a partir d’ara.

El que es diu, en essència, en aquest document, és que des de la Unió Europea es podrà expulsar a qualsevol persona que arribi a les costes del continent si es considera que han arribat d’una manera “il·legal”. Segons indiquen des de la mateixa Unió, així s’acabarà amb les màfies que trafiquen amb persones i impedirà la “llarga peregrinació per la ruta dels Balcans” sense entrar a Europa.

El problema, però, és que aquesta redacció i les condicions acordades van en contra dels principis de la Unió i podrien ser també il·legals. Els estats membre es comprometen a portar des de Turquia a un número de persones refugiades equivalent al de les expulsions, a més de doblar l’aportació econòmica: ara s’ofereixen 6.000 milions d’euros i no 3.000 com en un principi.

A més, es liberalitzarà l’ús de visats per als turcs que vulguin entrar a la Unió Europea fins al juny i no fins l’octubre com estava inicialment previst. A tot això se li suma l’acceleració de les negociacions per a l’entrada de Turquia dins la Unió Europea. Finalment, al preacord s’estableix que seran els països membre, des de la UE, els que assumeixin tots els costos de readmisions, expulsions i reassentaments, a més de l’establiment d’una “zona humanitària segura” a Síria.