La UE tanca la ruta dels Balcans

0
Refugiats UE Ruta Balcans
Persones esperant a la ciutat d'Idomeni (Grècia), molt a prop de Macedònia. Foto: Marko Djurica / Reuters.

La Unió Europea adverteix als “immigrants irregulars” en l’esborrany de la declaració que la ruta dels Balcans “està ja tancada”

Els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea tenen previst aprovar avui, després de la cimera amb Turquia, una declaració en què avisen que tancaran la ruta dels Balcans, segons informa Europa Press, que ha tingut accés a aquest document. “Els fluxos irregulars de migrants al llarg de la ruta Occidental dels Balcans estan arribant al seu final”.

Segons s’exposa en el document, “la UE donarà suport a Grècia en aquest moment difícil”, a més de fer “tot el possible per ajudar a la gestió de la situació”. Els líders dels estats i dels governs europeus reclamen en aquest text una “resposta immediata i efectiva” a la crisi humanitària.

Això és una responsabilitat col·lectiva de la UE que requereix una mobilització ràpida i eficient de tots els mitjans i els recursos comunitaris disponibles i de les contribucions dels estats membre”, informen en el text. Aquestes mesures de les quals parlen, i que anirien sobretot a Grècia són només de caràcter econòmic.

La cimera amb Turquia

Aquest anunci s’ha fet poc abans de la celebració de la cimera amb Turquia, on s’han de discutir les mesures que prendrà el país davant la tornada de persones des dels països de la Unió Europea i com els 28 col·laboraran amb ells. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, creu que el número d’entrades des de Turquia a Grècia “segueix essent massa alt” i ha plantejat al govern turc la creació d’un “mecanisme de devolució”, que consisteix en un projecte “a gran escala i de manera ràpida” per a tots “aquells immigrants que no necessitin protecció internacional”.

Tots apunten a què aquesta reunió serà la definitiva i en la qual s’arribin a acords concrets per fer front a la crisi humanitària que s’està patint. Però el cert és que aquesta reunió impulsada per la cancellera Angela Merkel no és ni de bon tros excepcional: fins a la trobada d’avui, s’han celebrat tres consells europeus, una cimera extraordinària sobre migració i dues més amb els països del Mediterrani i Turquia.

Totes elles han acabat amb grans declaracions d’intencions però cap d’elles ha donat uns resultats concrets. Fins ara, l’única mesura “d’emergència” que s’ha aprovat ha estat un fons amb 700 milions d’euros per cobrir les necessitats de les persones refugiades que es troben dins la Unió, però sobretot per a aquelles que arriben a Grècia.

Tot i advertir de la gran crisi humanitària que s’està patint a països com l’Irak o Síria i de totes les mesures que s’han de prendre des de la Unió Europea, el cert és que de les 160.000 persones refugiades que s’havien d’acollir als estats membre, només se n’han reubicat 660. Les autoritats europees han declarat que esperen adoptar la legislació necessària per poder ajudar aquestes persones abans de la pròxima cimera europea que se celebrarà els dies 17 i 18 de març.