La Unió Europea redissenya el sistema de repartiment de refugiats

0
La UE afronta aquests dies la major crisi humanitària al seu contintent des de la II Guerra Mundial |Foto: ONU
Refugiats ONU
La UE afronta aquests dies la major crisi humanitària al seu contintent des de la II Guerra Mundial |Foto: ONU

Davant les reticències de diversos països de l’Est, la Unió Europea busca fòrmules més flexibles per arribar a un acord en el repartiment de 120.000 refugiats

“Aquests són els meus principis. Si no li agraden, en tinc uns altres”. D’aquesta frase del còmic Groucho Marx semblen haver tret la darrera idea sobre el repartiment de refugiats a Brussel·les. Segons informa El País, la Unió Europa ha reformat aquest dimarts el sistema de repartiment de refugiats proposat fa setmanes per evitar un altre fracàs. Cal recordar que en la darrera reunió de ministres de la Unió, només es va poder arribar a un acord de mínims per acollir la xifra inicial de 40.000 refugiats.

Ara, amb la xifra de 120.000 persones –que alguns ja adverteixen es queda curta-, els 28 volen evitar un altra fracàs, provocat especialment per la negativa dels països de l’Est a acollir nous refugiats. En aquesta nova proposta s’exclou Hongria (per petició pròpia) dels Estats que es repartiran aquestes 120.000 persones que provenen, en la seva majoria de Síria.

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ja ha advertit en repetides ocasions que no acceptarà més migració per les seves fronteres. Tant és així, que es coneguda la seva decisió d’instal·lar una tanca de 170 quilòmetres de llarg a la seva frontera i penar fins amb 5 anys de presó a les persones que intentin accedir al seu país.

Davant aquesta nova normativa, els milers de refugiats que segueixen arribant a Europa van decidir, des de fa dies, que el seu camí més senzill per arribar al seu objectiu –normalment Alemanya i Suècia- han de passar ara per Croàcia. Després d’uns dies rebent més de 7.000 refugiats, el govern croat ha advertit que ja no pot assolir més migració i ha demanat a Grècia i Hongria que “deixin d’enviar refugiats cap els Balcans”.

Aquest nou esquema que planteja la Unió Europea planteja un desafiament d’imatge a Brussel·les. Segons informen diferents mitjans que estan seguint el procés normatiu, els dirigents europeus volen evitar una imatge de desunió, mentre es filtra que els països de l’Est només acceptaran aquest esquema de repartiment sempre i quan sigui voluntari, el que dificultaria molt l’exigència de responsabilitats en un futur. La intenció dels ministres de l’Interior dels 28, que es reuneixen aquest dimarts a la capital belga, és donar aparença de voluntari a l’acord però que vinculi a tots per igual.

Major flexibilitat

Segons dades exclusives de El País, el nombre de refugiats que hauria d’assumir Espanya no arriba als 15.000 mentre la xifra de la polèmica segueixen sent els 54.000 refugiats que ja no assumirà Hongria. Per demanda dels països de l’Est, s’està treballant en mecanismes que dotin de major flexibilitat aquest acord. Per exemple, segons explica la periodista Lucía Abellán, es planteja crear un ‘cup d’emergència’ per països amb necessitats puntuals. Això és, que un país que estigui assumint molts més refugiats del que és capaç d’assumir, podria demanar flexibilitat a la resta de països.

El problema de fons, la falta d’un marc comú d’asil a la Unió Europea, sembla estar tractant-se amb solucions parcials. Aquesta darrera reunió ha de suposar una solució a mig i llarg termini, tot i la oposició de països com Polònia, Hongria, Romania o Letònia, que s’han reunit a Pragat amb Jean Asselborn, un dels defensors de l’acord, per mostrar les seves diferències i tractar d’arribar a una entesa.

Compartir
Article anteriorCCOO i UGT de Catalunya es demarquen de Madrid sobre la independència
Article següentHíbrids Humans són reals
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]