‘La vida sigue igual’ (després del TC)

0
Munté independència
Neus Munté, vicepresidenta del govern català, durant una compareixènça | Diari Català (Foto: Europa Press)

Neus Munté, vicepresidenta del govern català, assegura que, malgrat la suspensió per part del Constitucional, “la voluntat és tirar endavant la resolució”

 

Com si d’una cançó de Julio Iglesias es tractès, res canvia després de la decisió d’aquest dimecres del Tribunal Constitucional. El govern català té clar que la suspensió de la declaració independentista per part del TC no aturarà el procés iniciat després de les eleccions del 27S. “Hi ha mecanismes previstos en cas de bloqueig de l’Estat espanyol” comentava fa uns dies a Diari Català un membre de Junts pel Sí. En aquest sentit s’ha pronunciat la vicepresidenta del govern català, Neus Munté. Assegura que l’executiu català encara considera “vàlid” el text suspès pel TC. “La voluntat política és tirar endavant el mandat del Parlament i la resolució aprovada el dilluns”, va assegurar aquest dimecres Munté en unes declaracions recollides pel diari El País.

Per a la vicepresidenta, el recurs interposat des del govern espanyol és una evidència més de “l’ús que fa el govern de la justícia”, que ha equiparat a una “mordassa”. Respecte a les declaracions que el president del govern, Mariano Rajoy, va fer aquest dimecres sobre una “democràcia en joc” a Catalunya, Munté va deixar clar que no veu en perill el sistema democràtic a causa del procés.

Difícil continuar

A la pràctica, el govern català ara ho tindrà bastant més difícil per continuar amb el pla secessionista, iniciat amb aquesta resolució suspesa pel Tribunal Constitucional. Segons informa El País, queden tres lleis per aprovar en els propers mesos per completar el procés. La suspensió d’aquesta resolució i l’advertiment per part del TC a diferents alts càrrecs de les conseqüències d’una possible desobediència podrien frustrar la via parlamentaria.

A més d’això, les dificultats per nomenar president poden ser també una pedra al camí cap a la independència, ja que, ara per ara, no es pot formar un Executiu que pugui presentar cap tipus de recurs als tribunals o proposta al Parlament.

Els propers dies seran importants per ambdós punts: si finalment Junts pel Sí i CUP arriben a un acord d’investidura, el nou Executiu tindrà competències per poder impugnar la suspensió i per presentar mesures legislatives per continuar amb el procés. D’altra banda, els propers dies seran també importants en el pols entre l’Estat espanyol i el govern català. La legislació i el TC estan del costat espanyol i caldrà veure fins a quin punt el Parlament ‘força’ la situació.

Compartir
Article anteriorTardà disposat a tot
Article següentRallye du Valais 2015 – ERC
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]