Óscar Riu, secretari comarcal de la UGT de la comarca, ho atribueix a la relaxació de les empreses i a la temporalitat dels contractes

Els accidents laborals al Vallès Oriental han augmentat un 19% des del 2013 fins al mes de desembre del 2015, mentre que la contractació -en règim general i autònoms- ha estat del 9,8% en aquest mateix període. Així ho detallava dimarts, davant els mitjans de comunicació, el secretari comarcal de la UGT del Vallès Oriental, Óscar Riu, atribuint-ho a la temporalitat dels contractes que no donen temps a fer la formació pertinent en riscos laborals i a la relaxació, per part de les empreses, en l’aplicació “de les mesures de prevenció i formació”.

En aquest sentit, el responsable de prevenció de riscos laborals de la UGT Catalunya, Dionís Oña, precisa que als empresaris “els ha beneficiat” el canvi de legislació, que des del 2014 el servei de prevenció l’assumeix la companyia -de fins a 25 treballadors- i diu que des de l’esclat de la crisi econòmica les empreses han deixat de banda aquesta inversió.

Oña apunta també “la passivitat de la Generalitat” com un altre factor per a la crescuda dels accidents, i ha recordat que es va negociar una estratègia catalana de salut i seguretat laboral i finalment l’administració catalana ho va canviar per un marc estratègic, que entre d’altres disposicions, preveu l’escrit d’una carta en què s’adverteix els responsables de la firma que sobrepassen els paràmetres d’accidentalitat.

Més en contractes temporals

El 2013 es van registrar 3.586 accidents i el 2015, 4.282, i desglossat en contractes, el fix va acumular 2.754 el 2013 i 2.959 el 2015, i es va incrementar un 6,92% en aquesta franja, mentre que en els temporals es van quantificar 724 el 2013 i 1.209 el 2015, representant un augment del 40,11%.

La tònica no ha variat aquest 2016, amb dades de gener i febrer, 726 accidents laborals, un 10,17% més que el 2015 i que, segons Riu, si es manté la dinàmica “s’acabarien doblant” els números de fa un any.

Malgrat que no han concretat els sectors, Oña ha dit que en l’àmbit català el de serveis és el que ha acumulat més amb patologies vinculades a les articulacions, un factor que ha vinculat a l’alta contractació, tot i que també ha indicat un lleuger repunt de la sinistralitat en la construcció.