L’acidificació de l’oceà altera el metabolisme dels bacteris marins

0
acid del mar estudi - diari català
CSIC

Els investigadors van fer diversos experiments amb aigua de la badia de Blanes

L’acidificació de l’oceà altera “significativament” el metabolisme dels bacteris marins, sobretot dels corals, els mol·luscos i importants espècies del fitoplàncton, segons un estudi del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i de la Linnaeus University de Kalmar (Suècia), ha informat aquest dimarts el centre en un comunicat.

El treball, publicat en la revista ‘Nature Climate Change’, constata que aquesta alteració provoca la seva adaptació molecular: inverteixen “energia addicional per poder activar mecanismes bioquímics capaços de contrarestar l’estrès que suposa l’acidificació”, ha explicat l’investigador Jordi M.Gasol.

Els investigadors van fer diversos experiments amb aigua de la badia de Blanes (Girona), i van manipular el contingut en nutrients i l’acidificació injectant CO2, i van descobrir que es produïa una adaptació molecular a l’acidesa amb un cost energètic extra per als bacteris.

Segons l’estudi, els bacteris del mar juguen un paper “molt important” en la salut dels ecosistemes marins, ja que degraden la matèria orgànica i sintetitzen vitamines imprescindibles per a les algues del fitoplàncton i per a altres organismes marins.

A més, juguen un “paper crucial” en el cicle d’elements químics claus per a la vida, com el carboni, el nitrogen i el llumí.

L’acidificació –l’alteració química de les aigües dels oceans– és una conseqüència de les emissions de diòxid de carboni (CO2), que també causa l’escalfament global del planeta.

Segons el CSIC, s’estima que els nivells d’acidesa dels oceans es triplicaran cap al final d’aquest segle si segueixen les emissions antropogèniques de CO2 actuals a causa de la crema de combustibles fòssils.