L’acord  sense forma jurídica entre la Unió Europea i Turquia suposa incomplir les obligacions morals dels tractats europeus

L’acord entre la Unió Europea i Turquia crea malestar. L’acord té l’objectiu de frenar el flux d’arribades i permetre la devolució d’immigrants que arriben a la Unió Europea. Una mesura poc eficaç, ja que tanca les fronteres en el Mar Egeu perquè impedeix l’arribada de refugiats a Grècia. No obstant això, provoca que s’hagin incrementat les arribades en els grans vaixells de Líbia cap a Itàlia. Segons el membre suplent espanyol de la delegació a la Comissió Parlamentària mixta UE-Turquia, Javier López, “els altres canals d’arribada són molt més perillosos i està morint més gent”. “Tu pots controlar fronteres, però l’instint de supervivència continua pressent”, senyala el membre.

Mitjançant l’acord, la Unió Europea es compromet a pagar a Turquia 6.000 milions d’euros en dues tandes per ajudar-lo a recollir els refugiats i evitar que passin la frontera. En què consisteix aquest acord realment?

 

A la recerca d’interessos

Tant la Unió Europea com Turquia treuen profit de firmar l’acord. Javier López es mostra crític: “L’acord posa preu a l’ànima d’Europa, ja que busca externalitzar les obligacions morals de la Unió Europea amb els refugiats. Tenen una obligació senyalada en els tractats europeus que no s’està portant a terme”. El membre titular de la Comissió Parlamentària UE-Turquia, Ernest Maragall està d’acord: “A més, els immigrants continuen arribant, però per altres vies i en pitjors condicions i, fins i tot, amb el risc de no arribar. És un escàndol absolut”.

Quins interessos s’amaguen darrere d’aquest acord? “La pretensió de l’acord és ajudar a la Unió Europea a resoldre un problema per part de Turquia. A canvi, el país turc es guanyaria el dret a reobrir els procediments d’accés i d’aconseguir la liberalització de visats, cosa que hauria d’estar vigent des de fa anys, però que ara s’ha convertit en una moneda de canvi”, menciona Maragall. Segons López, Turquia guanya tres coses: obrir capítols d’integració a la Unió Europea, recursos, i els visats. De fet, un dels punts de l’acord és que els turcs viatgin per territori europeu sense visat; un factor que, de moment, no s’ha portat a terme i que el ministre d’Assumptes Exteriors de Turquia, Mevlut Cavusoglu, ja ha advertit que si no es compleix, el Govern suspendrà el pacte amb la UE. “Turquia ara aprofita per dir: si no em doneu el que demano, obrir les fronteres”, menciona Maragall.

jAVIER lÓPEZ: “tURQUIA ACONSEGUEIX RECURSOS, ELS VISATS I L’OBERTURA DE CAPÍTOLS NEGOCIADORS”

“L’acord entre la Unió Europea i Turquia és a causa de la nefasta gestió durant l’any anterior de l’arribada de refugiats. La majoria arribaven a Grècia, un país de trànsit. I gairebé tots demanaven com país de destí Alemanya. Entre els dos països van forçar l’acord, i a més, es va veure que no funcionava el sistema de reubicació i que la situació havia comportat un aixecament de fronteres com ara en el cas Macedònia amb Grècia”, comenta Javier López. Per a ell, la Unió Europea compleix amb els seus interessos.

 

Un acord sense forma jurídica

L’acord, però, no té cap forma jurídica. “L’acord no passa pel Parlament europeu ni la comissió, sinó que és un acord fet entre governs”, menciona López. Maragall es mostra en la mateixa línia: “No és un acord jurídicament formalitzat i reconegut per cap institució europea. No té cap acte de reconeixement, més bé està complint amb base una opinió política compartida entre els estats membres de la Unió Europea i Turquia”. És un acord entre els membres i el país, però no entre la Unió Europea en si mateixa, el que demostra una manca de control democràtic.

 

Condicions a Turquia

Per als dos membres de la Comissió Parlamentària, la tasca de Turquia amb els refugiats és dubtosa i agressiva. Malgrat la seva opinió, la Unió Europea senyala que Turquia és “un Tercer País Segur”, un concepte reconegut jurídicament que serveix com a requisit per l’acord.

L’ACORD NO TÉ FORMA JURÍDICA; NOMÉS HA SIGUT RECONEGUT entre els ESTATS MEMBRES

Per la Unió Europea, per tal que un país sigui declarat segur ha de complir un seguit de criteris com ara garantir que la persona no serà perseguida, que no serà deportada al seu partit d’origen i que pot demanar l’asil amb les garanties completades en la convenció del 1951.

És aquest acord un avanç en l’adhesió de Turquia a la Unió Europea? Segons López és una situació paradoxal: “És cert que l’acord obre capítols de negociacions, però ara mateix és quan l’actuació de Turquia més allunyada està dels governs europeus”. Les condicions per tal que Turquia entri a la Unió Europea estan allunyades. De moment, però tant la UE com Turquia compliran amb interessos, encara que això suposi la pèrdua de moral.