L’Agència Tributaria escorcolla dues seus de Google a Madrid per evasió fiscal

0
Google seu Madrid
Seu de Google a Madrid | Foto: Europa Press

S’investiga un possible cas d’evasió fiscal per part de l’empresa tecnològica. Google mostra disposició a col·laborar amb les autoritats

L’Agència Tributària ha escorcollat aquest dijous dues seus del cercador d’internet Google a Madrid en el marc d’una investigació per elusió fiscal, segons han confirmat a Europa Press fonts pròximes a l’operació.

Efectius de l’Agència Tributària s’han personat aquest matí a primera hora a les oficines de Google a la Torre Picasso de Madrid, així com al Campus que té la companyia al centre de la capital.

Després de l’arribada dels agents de l’Agència Tributària, s’ha prohibit l’accés des de l’exterior a la seu, així com que qualsevol persona surti de les instal·lacions, segons testimonis presencials.

El jutge del contenciós Administratiu número 29 de Madrid és el que ha autoritzat aquest dijous l’entrada i escorcoll de les oficines del Grup Internacional Google, després d’una petició de l’Agència Tributària el passat 27 de juny, han informat fonts jurídiques.

Les mateixes fonts assenyalen que l’actuació del jutjat en aquest assumpte s’esgota en l’acte d’escorcoll i no té previst fer cap tipus d’actuació més, ja que es tracta d’una investigació que porta a terme la mateixa Agència Tributària.

 

Google coopera per “respondre a totes les preguntes”

Per la seva banda, la companyia ha assenyalat en un comunicat enviat a Europa Press que està cooperant amb les autoritats espanyoles per “respondre a totes les seves preguntes”, com fa “sempre” l’empresa.

Google també ha afirmat que compleix amb la legislació fiscal a Espanya, de la mateixa manera que fa a tots els països on opera el grup. L’escorcoll de les oficines de Madrid es produeix un mes després que les autoritats franceses es personessin a les oficines centrals de Google a París en el marc d’una investigació semblant. L’Administració tributària gal·la reclama gairebé 1.600 milions d’euros en impostos a la companyia per la seva enginyeria fiscal.

La lluita contra l’enginyeria fiscal és també un tema central per a la Unió Europea, que ultima canvis en la seva legislació per endurir la seva posició i evitar que les grans empreses es beneficiïn de les disparitats entre sistemes tributaris nacionals amb l’objectiu de reduir les seves obligacions fiscals.

De fet, els estats membre van arribar la setmana passada a un acord sobre les noves normes que pretenen combatre l’evasió fiscal, sobretot de companyies multinacionals, mitjançant mesures que intenten evitar l’erosió de la base imposable o la transferència de beneficis.

En aquest camp, el Regne Unit va aprovar l’any passat el conegut com a taxa Google, un impost sobre beneficis desviats que té com a objectiu el volum de vendes que una empresa multinacional té en un país en concret es reflecteixi als impostos que l’esmentada empresa hi paga.