Troben les restes fòssils d’un primat d’11.6 milions d’anys, que podria representar a l’últim avantpassat perdut entre els éssers humans, els ximpanzés i els micos gibons

Laia, l'avantpassat perdut de l'evolució | Diari CatalàInvestigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont han descobert un nou primat, al qual han anomenat Pliobates Cataloniae, que podria haver estat l’avantpassat perdut comú entre gibons, i grans simis i humans.

Es tracta d’una revolucionària troballa a Barcelona, que va donar amb 70 ossos del crani, la cama i el braç esquerre d’aquesta nova espècie de primat. Segons els experts, es tracta d’una femella adulta, batejada com ‘Laia’, que pesava uns 4-5 quilos, s’alimentava de fruits tous i s’enfilava i es penjava per les copes dels arbres i que va pertànyer a una espècie extinta fa uns 12 milions d’anys, abans que l’evolució es dividís entre simis petits i grans.

Segons David Alba, principal investigador de l’estudi, ha destacat que Laia podria haver estat l’últim ancestre comú entre tots els grans i petits antropomorfs i els humans, dins el grup dels primats, i que es caracteritzen per no tenir cua externa.

Els homínids actuals són un grup de primats que inclou els simis antropomorfs de mida petita (els gibons i siamangs, que constitueixen la família dels hilobàtids) i els grans simis antropomorfs (orangutans, goril·les i ximpanzés) que amb els humans, formen la família dels homínids.

La reconstrucció computada del seu cos va permetre estimar que aquest primat va arribar a pesar uns quatre o cinc quilos. L’anatomia del conjunt d’ossos del seu braç, especialment el canell, l’húmer i el radi, evidencia el disseny bàsic dels homínids vius, per la qual cosa es creu que s’enfilava i es penjava dels arbres. Alhora, les marques microscòpiques en les seves dents permeten inferir que probablement s’alimentava de fruits tous.

Segons assenyala el professor d’Antropologia a la Universitat George Washington, Sergio Almécija.

El descobriment d’aquest fòssil proporciona un capítol que faltava sobre l’inici dels simis i de la història humana. Potser, vam estar buscant en el camí equivocat. Potser, alguns ancestres dels simis eren més petits del que pensàvem.