L’ajuda humanitària arriba a la ciutat síria de Madaya

0
madaya nacions unides diaricatala
Una nena espera per marxar de Madaya després de l'arribada d'ajuda humanitària. Foto: Omar Sanadiki / Reuters

Des de fa tres mesos que a Madaya no arribava cap camió de les Nacions Unides amb aliments i medicaments

La ONU va fer arribar quaranta camions a la ciutat síria de Madaya, quue es troba al nord de Damasc. Des de feia tres mesos, aquesta població que porta quasi mig any aïllada pel setge del govern d’Al Assad, no rebia cap ajuda humanitària. Durant aquests mesos, segons denuncien l’Observatori Sirià pels Drets Humans i Metges Sense Fronteres, 15 persones han mort per inanició.

Des de Nova York, la diplomàcia de les Nacions Unides ha confirmat que 400 persones seran evacuades de Madaya, ja que estan en perill de mort per inanició. Aquest anunci s’ha produït després de l’arribada dels aliments i medicaments, que ha estat quan les organtizacions han pogut valorar la situació de la població local.

A banda de menjar, també faltaven medicaments, el que ha provocat que els casos s’hagin agreujat més ràpidament. A més, com ha alertat el personal mèdic, molts ciutadans han estat víctimes de les mines posades per delimitar el setge a la ciutat. Els centres que hi ha, segons informen, “són improvisats” i no s’hi poden realitzar operacions complicades.

Per a dijous està previst un segon enviament amb farina de blat i altres productes i diumenge hi arribarà material no alimentari i combustible, segons diu el Programa Mundial d’Aliments de les Nacions Unides. Tot i això, aquests enviaments no són suficients, ja que tot aquest material i aliments són només temporals.

Igual que Madaya, altres ciutats com Fua i Kefraya, també assetjades per les tropes del govern sirià, han rebut ajuda humanitària. Que aquestes localitats rebin ajuda humanitària és a causa d’un acord entre el règim d’Al Asad i els rebels, on la ONU hi va intervenir com a mediadora. Tanmateix, s’hauria d’haver produït un alto al foc el setembre passat, però s’ha posposat per incompliments.