L’algorisme que compta les calories amb una foto

  0
  L'algorisme que compta les calories amb una foto

  L'algorisme que compta les calories amb una foto

  Google crea un algorisme que compta les calories amb una foto

  Im2Calories és un projecte de Google que combina la moda de fer fotos al menjar per compartir-les a les xarxes amb la tendència de les ‘apps’ que compten les calories diàries que ingerim.
  Si internet és un lloc plagat de fotos de gatets, just després van les fotos de menjar. Alguna cosa que els enginyers de Google han decidit aprofitar per al seu proper projecte d’intel·ligència artificial: un algorisme, anomenat Im2Calories, que és capaç de comptar les calories d’un plat de menjar utilitzant una foto.
  La idea és unir dues tendències: la de les fotografies de menjar que estan tan de moda (fins a The New York Times va publicar un tutorial en vídeo per fer fotos més apetitoses) i les de les apps que ens ajuden a seguir dietes i baixar de pes a força de consignar el que anem menjant i així fer un càlcul de la nostra ingesta calòrica diària.
  El projecte va ser presentat per Kevin Murphy, científic investigador de Google, durant la conferència Rework Deep Learning de Boston. Segons va explicar, encara estan treballant en l’algorisme, que serà capaç d’analitzar una fotografia, determinar què aliments han estat retratats, la seva grandària a partir de referències com el plat en el qual estan col·locats i altres objectes i així estimar el nombre de calories que som a punt de consumir. A més, no necessita fotografies en súper alta definició, és suficient amb les que es pugen habitualment a aplicacions com Instagram.
  Amb això, portar el compte de les calories seria més senzill i menys tediós, ja que no caldria introduir a mà els aliments en una aplicació ni calcular les quantitats. El sistema ho farà de forma automàtica, però permetent a l’usuari introduir correccions. De fet, els autors de l’algorisme compten amb això, ja que a força de ser corregit, aquest va aprenent i millora per oferir càlculs més encertats: “Si solament funciona bé un 30% de les vegades, ja serà suficient perquè la gent comenci a usar-ho. Així anirem recopilant dades i anirà millorant amb el temps”.

  Extreure dades col·lectives sobre hàbits alimentaris

  Im2Calories combina l’anàlisi visual amb el reconeixement de patrons per determinar què sembla el que s’està veient en una foto, i ho connecta amb l’enorme quantitat d’informació sobre les calories dels aliments que hi ha en internet. A més, com diem, és capaç d’aprendre dels seus errors per millorar, de manera que es minimitza el temps que els usuaris necessiten dedicar-li perquè funcioni de forma cada vegada més exacta.
  Però l’exactitud absoluta no és de moment una prioritat, segons ha explicat el propi Murphy: “Val, pot ser que fallem en el càlcul en un 20%, però no importa. Buscarem la mitjana setmanal, o mensual, o anual, i podrem reunir la informació de diverses persones i començar a fer estadístiques poblacionals. Tinc col·legues investigadors en epidemiologia i salut pública que podrien estar molt interessats en aquestes dades”. Amb el problema de l’obesitat a l’alça en molts països desenvolupats, aquesta recollida de dades massiva podria ser molt útil per aprendre més sobre els nostres hàbits alimentosos.
  Google acaba de patentar la tecnologia darrere de Im2Calories i ja ha deixat veure que el seu objectiu final és molt més ampli que simplement comptar calories. “Imagina que poguéssim fer anàlisi d’escenaris al carrer. No solament dir que hi ha cotxes en un encreuament, això és avorrit, sinó localitzar els cotxes, comptar-los, atribuir-los característiques com cap a on estan mirant… Llavors podríem fer anàlisi de tràfic i predir, per exemple, on és més probable que quedi el proper lloc per aparcar”. ja que tot estaria basat a la mateixa tecnologia, solament caldria canviar les dades i l’algorisme faria la resta.